08/25/11 16:43
(http://www.klassa.bg/)

Бунтовниците били на крачка от залавянето на Кадафи

Либийските командоси, сражаващи се със силите на Муамар Кадафи, са били на крачка от залавянето на Полковника в сряда, когато щурмували частен дом в Триполи, където, изглежда, се криел сваленият лидер, съобщи Ройтерс вчера.
Според източник, цитиран от френското списание „Пари мач“, който координирал разузнавателните служби на арабските страни и либийските бунтовници, службите смятат, че Кадафи все още се крие в либийската столица. Когато агентите пристигнали около 10 часа в сряда в убежището в централната част на Триполи, Кадафи вече бил напуснал, но открили доказателства, че той е прекарал поне една нощ там.
Британският министър на отбраната Лиъм Фокс обяви вчера, че НАТО помага с разузнавателни сили в издирването на Полковника и синовете му. „Дейли телеграф“ разкри, че британски специални части са разположени в Либия, за да водят издирването на Муамар Кадафи. След като в сряда за главата на диктатора бе обявена награда от 2 млн. долара, сега стана ясно, че войници от 22-ри полк на Специалната авиационна служба водят либийските бунтовници по нареждане на премиера Дейвид Камерън. Това е първото потвърждение от източници от отбраната, че британски спецчасти действат в Либия от няколко седмици и са имали ключова роля в координирането на завземането на Триполи. След като вече по-голяма част от столицата е в ръцете на бунтовниците, сега войниците от Специалната авиационна служба, облечени в арабски цивилни дрехи и въоръжени със същите оръжия като бунтовниците, имат нареждане да се фокусират върху издирването на Полковника, който се укрива, след като укрепената му резиденция беше превзета във вторник. Много анализатори смятат, че специални части в Триполи в помощ на либийските командоси са изпратили и Франция, Катар и други арабски страни.
След като превзеха по-голямата част от Триполи, бунтовниците насочиха усилията си към родния град на Кадафи Сирт на 400 км южно от столицата – последния бастион на подкрепата за Полковника. Те срещнаха съпротива от около 1000 лоялни на Кадафи войници по пътя към града.
В същото време се появиха слухове, че най-големият син на Кадафи – Мохамед, може да е убит от либийските бунтовници. Според „Ал Арабия“, която съобщи това, информацията не е потвърдена. Мохамед Кадафи винаги е странял от политиката и оглавяваше Националния олимпийски комитет, припомня телевизията.
След като в сряда от хотел „Риксос“ в Триполи след петдневен плен бяха освободени 36 чужденци, повечето от които журналисти, вчера бяха освободени и четирима италиански журналисти, заловени в сряда в северозападната част на Либия от въоръжена банда и държани в плен в частен дом в Триполи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване