08/25/11 17:45
(http://www.klassa.bg/)

Германски компании предлагат в програмите си голф комплекси

За следващата 2012 г. се концентрираме върху основните си партньори, върху по-големите бази там, където имаме по-големи контингенти от туристи, съобщи за „Класа“ Калин Сутев, представител на немския туроператор ITS. Чрез другата ни марка Jan Reisen ще предложим голф комплексите по Северното Черноморие, каза още Сутев. За 2012 г. няма да се ограничим в предлагане само на масовите продукти, а ще представям и други, свързани със СПА, балнеология, голф. Те по някакъв начин са развити и сега, ще продължим да ги развиваме и занапред, посочи още той.
Големите туроператори, които водят масовия турист в България, са на мнение, че лято 2011 г. е много успешно, затова планират запазване или дори увеличаване на контингентите легла в хотелите и места в самолетите за следващия летен сезон, показа проучване на „Класа“. Освен това те забелязват ръст на цените за 2012 г., които договарят в хотелите в България. Едната от причините е свързана с по-добрия летен сезон. От „Томас Кук“ обявиха, че ще запазят същия брой легла за следващата година, тъй като това лято е било достатъчно успешно. Ще се радваме, ако запазим същите нива, посочи за „Класа“ Деница Колева, представител на английският туроператор „Томас Кук“ и немския „Некерман“ за България.
Какъв ще бъде сезонът догодина обаче, все още е трудно да се каже. Източноевропейските пазари се записват по-късно, реално погледнато, за лятото продажбите ще започнат след януари.

Лоша инфраструктура пречи на алтернативните форми на туризъм

Догодина ще се фокусираме отново върху leisure програмите или предлагането на морски туризъм, каза Деница Колева. Това ще са отново курортите Слънчев бряг, Влас, Дюни, Златни пясъци, Св.св. Константин и Елена. За голф и друг вид туризъм не навсякъде имаме инфраструктура. Предлагаме от години обиколка на културно-исторически забележителности в България, но те не се продават лесно, ако липсва инфраструктура, твърди Колева. Англичаните използват СПА услугите единствено като допълнение към основния им пакет. Но като цяло този продукт за дестинация България също не е добре разработен, смята Колева.

Прогнозни резултати за лято 2011- от 10 до 40% ръст на различните пазари

Това лято на континентален пазар имаме ръст на броя на туристите с 10%, а на английски - 40% увеличение, съобщи Деница Колева. Кризата в Англия не е отминала, но англичаните са свикнали да пътуват и не пропускат да почиват през лятото, освен това „Томас Кук“ планираха увеличение на туристите още преди да започне кризата в Африка, коментира Колева. Най-много клиенти се насочиха първо към Испания, Турция, Гърция и България остана на четвърта позиция.
За лято 2011 г. имаме средно 15% ръст на броя на туристите от немскоговорящите страни, каза Калин Сутев, представител на германския туроператор ITS в България. Пазарът се раздвижи. Причините са, че след кризата в Северна Африка имаше едно преливане на хора към алтернативни дестинации, едната от които беше България. Турция беше възприета като първа възможна алтернатива на северноафриканските страни, Гърция също въпреки трудната икономическа обстановка. На следващо място е България. По-платежоспособните клиенти предпочетоха Испания, обясни Сутев. Немският пазар за България е основен, за тази година броят на туристите ще бъде 135 000, допълни той.
Европейските пазари отбелязват ръст на туристите към България, увеличение има и на рускоговорящите пазари, съобщи Галин Георгиев, управител на една от най-големите туристически агенции за пазар Русия - „Солвекс“. Румънският ще има лек спад, прогнозира Георгиев. Но какво ще се случи до края на сезона, не мога да кажа още, обясни той. През септември нещата все още могат да се променят и в обратна посока. Досега ръстът е средно 5-10% за броя на туристите. Британският туроператор Titan Travel за пръв път тази година включи България в 8-дневна туристическа програма под мотото "Неоткритата България".

Фирмите са песимисти за нови регулации за „ол инклузив“ хотелите

Хубаво е да се отсеят хотелите, които предлагат качествени и некачествени „ол инклузив“ услуги, но трябва добре да се прецизира едно подобно предложение, смята Калин Сутев.
То трябва да се съгласува с туроператорските практики. „Все пак туроператорите са тези, които излизат на пазара, и когато се внасят някакви ограничения или критерии, то ще бъде добре да се обсъди с нас, ние сме тези, които предлагаме тази услуга и тя трябва правилно да се предложи на крайния клиент“, допълни той. Но знаете колко неща се говорят при нас и колко малко са реално приложими. Не се ангажирам с мнение, докато не видя нещо реално, осмислено и приложимо, каза Сутев. Според Георгиев оплакванията на туристите не са много, още повече от „ол инклузив“. Нямаме голям брой оплаквания, който да ни накара да разсъждаваме върху тази тема, обясни той. Над 90% от жалбите на клиентите са свързани с настаняването при смяна на хотел заради липса на места и др., много повече, отколкото от самия сервиз.
Напълно против идеята на агенцията по храните да се категоризират „ол инклузив“ хотелите са пък от „Томас Кук“. „Това го няма никъде в света. Не знам какво ще ни донесе още един вид ограничителен режим, има достатъчно категоризации и разрешителни, които всеки хотелиер трябва да направи, за да работи нормално. Оплакванията са единични. Пазарът сам се регулира и смятам за излишно да се въвеждат нови регулации в това отношение“, коментира Колева.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване