08/26/11 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

За Арабската пролет са нужни работни места, а не оръжия

Еуфория обхвана Триполи, след като бунтовниците навлязоха в либийската столица, като се очаква те да сложат край на 42-годишното управление на Муамар Кадафи. Либия сега се присъединява към Египет и Тунис в списъка от арабски държави, в които опозицията свали от власт дългогодишни диктатори. Изглежда е предопределено да има политическа промяна и в Йемен, а ужасният режим на Башар Асад също се бори за оцеляване. Арабската пролет обещава да ознаменува началото на нова ера на свобода и просперитет в Близкия изток.

Само че за да стане реалност оптимистичната визия на бъдещето, тези движения имат още много работа за вършене. Бунтовниците, които шестват в Триполи, може да си мислят, че са спечелили войната, но са спечелили само битката. Макар че може и да не го осъзнават, след месеци на жесток конфликт взимането на властта ще се окаже лесната част от работата. Запазването й е нещо съвсем друго.

За да гарантират успеха на Арабската пролет, новите лидери на арабския свят трябва да се справят със сериозни трудности - възстановяване на политическите институции, опустошени от десетилетията авторитаризъм, възстановяване на реда в обществата и изкореняване на ендемичната корупция. Както изтъкнах в неотдавнашен материал в списание “Тайм”, най-голямото им предизвикателство всъщност е икономиката. Бъдещето на арабската пролет би могло до голяма степен да зависи от способността й да създаде работни места.

Ето защо:

Корените на Арабската пролет се крият в половинвековната лоша икономическа политика. Докато Азия успешно се вписа в световната икономика, използвайки изнасянето на чуждестранното производство за създаването на работни места и приходи, Арабският свят направи точно обратното. Правителствата бяха склонни да дадат предимство на тромавите държавни икономически модели, създавайки проблеми за частния сектор и лишавайки икономиките си от международна търговия и финанси. Някои режими бяха открито враждебни към водената от САЩ световна икономическа система (Либия и Сирия включително).

С антиглобалистичния си мироглед Близкият Изток не можа да се включи в разрастването на веригите на доставки, които стимулираха растежа в останалата част от света. (Затова iPhone и неговите части се правят в Япония, Китай и Южна Корея, а не в Египет, Тунис или Либия). Тези страни, които успяха да забогатеят от износ на петрол, никога не разнообразиха сериозно икономиките си с нещо друго. Макар да има случайни “светли лъчи” като Дубай в Обединените арабски емирства например, по-голяма част от Близкия Изток е изостанал след останалата част от нововъзникващите пазарни икономики. През 70-те години много арабски страни имаха равнища на доходите, подобни на азиатските, но оттогава страни като Южна Корея, Малайзия и Китай бързо дръпнаха напред.

Разочарованието от окаяните икономически данни се проявява само по улиците на Близкия изток - от площада Тахрир в Кайро до кръговото движение Пърл в Бахрейн. Има причина, поради която толкова много млади хора излязоха против диктаторите си - те нямам какво друго да правят. Според доклад на International Finance Corp. и Islamic Development Bank безработицата сред младежите в Близкия Изток е най-висока в света - 25 процента. При жените често надхвърля 30 процента.

Това, което тези млади хора искат, е истинската промяна да донесе истинско подобряване на живота им. Ако не видят тази промяна достатъчно бързо, те може да се нахвърлят на политиците, които са довели на власт. Това поражда възможността Арабската пролет да се изроди в безкрайни кръгове на политическа нестабилност, като разочарованите млади хора отново излязат на улицата и отново настояват за все по-бързи реформи. Точно това наблюдаваме в Египет. Арабската пролет може да се провали заради икономическата си политика.

Усещането ми след неотдавнашно посещение в Египет е, че политическите движения, свързани с Арабската пролет, все още не са разбрали този проблем. Изглежда никой няма ясна представа какви точно икономически политики те ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване