08/28/11 16:51
(http://www.klassa.bg/)

"Айрин" удари Ню Йорк със 130 км в час

Ураганът “Айрин” връхлетя върху Ню Йорк вчера сутринта със силни ветрове и дъждове, блокирайки целия град, предаде Си Ен Ен. “Айрин” се движи на север-североизток покрай Атлантическото крайбрежие със скорост на вятъра 130 км/ч, а окото на урагана е на около 315 км на юг-югозапад от Ню Йорк.
Електрозахранването на над 3 млн. души бе прекъснато, улиците останаха пусти, само пред големите супермаркети се виеха огромни опашки, защото хората се притесняваха, че това положение няма да се промени бързо. Главните пътища към града се превърнаха в реки, градският транспорт, включително и метрото, спря работа, а над 9000 полета бяха отменени. Хиляди хора спят на пода в метрото, защото не могат да се доберат до домовете си. Спасителни екипи евакуираха около 400 000 души.
Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг свика спешно заседание в общината. Той съобщи, че според доклад от Националния метеорологичен институт условията ще се влошат значително. Кметът препоръча на гражданите да не излизат от домовете си.
Подобно е положението и в другите големи градове от Източното крайбрежие – Вашингтон и Филаделфия. От Северна Каролина, където ураганът връхлетя в събота, след като причини огромни щети на Бахамските острови, до Мейн десетки милиони хора се оказаха на пътя на бурята. В резултат на стихията загинаха най-малко десет души. Голяма част от населението се отзова на призивите за евакуация, но официални представители продължават да убеждават упорити жители да се насочат към места с по-висока надморска височина. Властите предупредиха, че силните дъждове могат да наводнят районите с по-ниска надморска височина, което означава, че жителите от Вирджиния до Масачузетс са в опасност.
В щата Делауер край град Ливис се образува торнадо, което помете десетки сгради.
Заради мощната стихия един от реакторите на атомната централа в щата Мериленд превключи на автоматичен режим. От компанията оператор на обекта съобщиха, че вятърът е откъснал парче от алуминиевата облицовка на трансформатора.
Група български студенти, пристигнали на лятна бригада в Ню Джърси, бяха евакуирани и настанени в приют на Червения кръст в гимназията в Томс Ривър, намиращ се на 8 км от град Сийсайд Хайдс, предаде Ройтерс. Две студентки от Пловдив казаха, че поддържат контакт с роднините и приятелите си в България чрез имейли.
Метеоролозите се опасяват, че "Айрин" може да се превърне в най-големия ураган по Източното крайбрежие след 1954 г., когато ураганът "Керъл" уби 68 души и причини материални щети на стойност 460 млн. долара.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване