08/30/11 18:09
(http://www.klassa.bg/)

Налагат глоби за работници без договор

Още до края на годината ще се наложат глоби и за работниците, които се трудят без договор. Това прогнозира вчера в ефира на Нова тв министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той уточни, че общо около 10% от работещите у нас са без трудов договор.
Социалният министър обясни, че в трудовото законодателство има две страни и те носят отговорност при неспазването му. "Нашата цел е не толкова да глобяваме самия работник, а да го накараме да спазва трудовото законодателство и да защитим осигурителните му права“, обясни той и добави, че до края на годината с промените в Кодекса на труда „тези глоби ще бъдат предвидени". Размерът им обаче все още не бил известен.
„Искаме да дисциплинираме както работодателя, така и работника, защото законите са за всички. Ще продължим с тези мерки, докато всички не се научим да спазваме законите“, категорично обяви Младенов.
Увеличава се и броят на хората, които официално работят на 4-часов работен ден, а същевременно се трудят много повече, съобщи още министърът. В тази връзка Главната инспекция по труда е предложила законодателни промени.
Младенов уточни, че се предвижда, когато се установи, че работник се труди повече от 4 часа, автоматично договорът му да се счита за 8-часов. „За да се установи това обаче, са нужни няколко проверки на инспекторите през деня“, добави той.
Социалният министър прогнозира още, че на базата на по-високата минимална работна заплата, която от 1 септември става 270 лева, работодателите и синдикатите ще договорят и по-високи минимални осигурителни прагове. Той съобщи, че бизнесът и синдикатите по браншове вече договарят нарастването на праговете за догодина и трябва да представят предложенията си в министерството до средата на септември.
„Оттук нататък имаме една основна цел – как да повишим заетостта. Трябва да търсим тези икономически и финансови лостове, които ще доведат до по-голяма заетост. Променяме, макар и бавно, манталитета в България и хората ще работят повече и ще получават по-добри доходи“, каза още Младенов. Той отново съобщи, че данните на социалното министерство показват, че безработицата в момента е 9,45%, или 314 000 души са без работа. За разликата с данните на НСИ, според които безработица е 11%, Младенов отново поясни, че ползват различни методики и „няма никаква драма в това“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване