09/01/11 17:40
(http://www.klassa.bg/)

Франкът отново с ръст срещу основните играчи

Швейцарският франк поскъпна срещу всичките си основни конкуренти, докато еврото се понижи спрямо долара, съобщи "Блумбърг". Причина за спада на европейската валута е по-слабото възстановяване на икономиките, което се дължи на опитите на политиците да ограничат дълговата криза. Швейцарската валута отбеляза ръст, след като стана ясно, че европейското производство се е свило повече от очакваното през август, а швейцарската икономика е забавила растежа си.
Драмата в Европа продължава и ситуацията с испанския дълг го потвърди, коментира Ричард Франулович, старши валутен стратег в Westpac Banking Corp. в Ню Йорк. През търговската сесия франкът се покачи с 1.6 на сто до 1.1405 за евро спрямо 1.1586 вчера. Швейцарската валута прибави 1% до 79.80 сантима за долар от 80.6 вчера. Европейската валута пък спадна с 0.5 на сто до 1,4294 долара, след като по-рано достигна най-ниското си ниво от 19 август. Освен еврото и йената отстъпи спрямо долара, като японската валута изтри също 0.5% до 77.02 йени за долар.
Натиск оказаха и данните, че икономиката на Европа продължава да се охлажда. Основна причина за това са усилията на правителствата от еврозоната да намалят разходите, за да се свие бюджетният дефицит. Действията обаче са в момент, в който дълговата криза се задълбочава, а потребителите остават внимателни в своите харчове. Междувременно стана ясно, че броят на първоначални молби за помощи при безработица в САЩ е намалял с 12 хил. до 409 хил. през миналата седмица, като това е първото понижение от три седмици. За да бъде отчетен обаче стабилен ръст в създаването на работни места, те трябва да намалеят под 375 хил., за да може създаването на работни места да се счита за устойчиво.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване