12/05/11 19:14
(http://www.klassa.bg/)

Еврото с ръст спрямо основните конкуренти

Еврото повишава стойността си и разшири печалбите от миналата седмица срещу долара и йената, предаде „Блумбърг“. Основна причина за положителното движение на европейската валута бе одобреният план за намаляване на дефицита на Италия, дни преди Европейската среща на върха. Освен това през деня лихвите по италианските ДЦК се понижиха до 6,188% за 3-годишните бондове, което показва положителната реакция на пазара, след като бе приет планът за съкращения в бюджета. Йената и доларът пък отслабват заради търсенето на по-безопасни инвестиции. През търговската сесия франкът също отслабна заради спекулациите, че централната банка ще намали тавана на обменния курс. Швейцарската валута се обезцени с 0,3% до 1,2375 за евро и остана почти без промяна при 92,07 сантима за долар.
„Еврото в момента се възползва от общия риск“, коментира Адам Коул, глобален валутен ръководител в RBC Europe. Той обясни, че новините около Италия са спомогнали еврото да бъде представено като добър вариант за търговия.
Като цяло единната валута повиши стойността си с 0,5 на сто през вчерашния ден до 1,34 долара, след като спечели 1,2% през изминалата седмица. Спрямо йената общата валута се покачи с 0,4% до 104,84 йени. Доларът пък остана почти без промяна при 77,99 йени.
Канадският долар вчера повиши стойността си с 0,5 на сто до 1,01 за един щатски долар. Валутата постепенно се превръща в рай за инвеститорите, които отбягват европейския смут и търсят сигурността. Сред добре търгуваните валути е и мексиканското песо, което напредва спрямо долара. През изминалата седмица страната продаде на търг резерв за 400 млн. долара, като този ход осигури ликвидност на валутата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване