09/02/11 17:18
(http://www.klassa.bg/)

"Реал" (Мадрид) и "Барселона" напускат Примера и основават Европейска лига

Тоталната доминация на „Барселона“ и „Реал“ (Мадрид) в испанския футбол може да принуди двата гранда да напуснат Примера дивисион. Скандалното изявление по тази сензационна новина, дело на Хорхе Валдано – бивш генерален директор на столичния тим, хвърли в смут цялата спортна общественост в страната. „Разликата между „Реал“ и „Барселона“ и останалите отбори става все по-голяма. Ако погледнем в бъдещето, ще видим, че ще става още по-лошо. Това ще принуди двата клуба да напуснат Примера и да основат обща Европейска лига“, прогнозира Хорхе Валдано.
През тази година „Барселона“ спечели титлата в испанския шампионат с актив от 96 точки. „Реал“ остана на второ място с 4 точки по-малко, а третият и четвъртият в класирането - „Валенсия“ и „Виляреал“, завършиха надпреварата съответно със 71 и 62 точки. В началото на новия сезон пък „Барселона“ победи „Виляреал“ с 5:0, а мадридчани се наложиха над „Срагоса“ с 6:0. В момента „белият балет“ и „каталунците“ са двата най-богати клуба в света. Общите им приходи само от телевизионни права от мачове в Примера дивисион са над 600 милиона евро. Надеждите на останалите клубове за изравняване на силите са свързани с въвеждането на т.нар. финансов феърплей, който предложи президентът на УЕФА Мишел Платини преди време.
От години в европейския футбол витае идеята най-богатите и успешни клубове да се отделят в т.нар. Суперлига, където очевидно ще отива лъвският пай от приходите от реклама и телевизионни права. Идеята, разбира се, среща противоречиви оценки и съпротива от клубовете от втория ешелон. Подобна идея сега буни духовете в Европейския съюз - еврозоната да има отделно, постоянно икономическо управление, което да взима общи решения по-бързо и организирано. Предложението, както можете да се досетите, е на Франция и типично по френски включва институционализиране на управлението.
И ако се върнем към футбола, представете си как най-добрите отбори в Европа се отделят в собствено първенство. За съжаление аналогията с еврозоната не е буквална, защото не всички 16 страни имат първокласни клубове и защото от сметката изпадат английските отбори. Но ако се абстрахираме от детайлите, метафората е следната: ако си представим, че еврозоната стане като футболната Суперлига, кога според вас „Левски” или ЦСКА ще влязат в нея?
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване