09/08/11 20:26
(http://www.klassa.bg/)

Азиатски компании атакуват еврофондовете у нас

През следващите години строителните компании в страната ще са изправени под натиск както от западноевропейски, така и от азиатски компании, които имат интерес да изпълняват проекти по еврофондовете в България. Tова прогнозира министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев по време на форум за перспективите пред строителния бранш. Конкурентният натиск няма да бъде само в традиционните видове строителство, а и при по-сложни съоръжения, които изискват съответното оборудване. Фирмите в сектора пък бяха категорични, че са свикнали с инвазията на европейските фирми, защото все пак и средствата са европейски, но прогнозите за включване на азиатски фирми ги притесняват. Според Дончев и досега компании в страната са присъствали сериозно при поръчките с европейски средства и припомни правилата, според които няма вариант за протекционизъм. Единственият критерий при избора са условията, качеството и цената, допълни той. Сред възможностите по думите му са консолидация на бранша и смени на собствеността.
По принцип конкуренцията на азиатските фирми е факт в Европа. Дори през 2010 г. ФИЕК (Eвропейска федерация на строителната индустрия) предупреди за засиленото присъствие на тези компании, но у нас засега те не са не появили, каза пред „Класа“ Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България. Според него те предлагат много конкурентни цени, както и много добри технологии. По време на форума експертът обясни, че еврофондовете и държавният бюджет са основен източник на поръчки за строителите. Тромавите процедури, неясните указания на администрацията, забавените плащания, условието за собствено финансиране обаче са пречка пред компаниите.
Дончев от своя страна обясни, че Европа не акцентира в следващия програмен период върху инфраструктурата, с изключение на зелената, но страната ни, както и други страни-членки, присъединили се към ЕС по-късно, се нуждаят от още сериозни инвестиции в базисната инфраструктура и тази позиция се защитава пред партньорите ни от ЕС. Очакванията са от 2014 до 2020 г. България да получи с 15-20 на сто повече средства. Рамката обаче ще е различна и краят на щедрото финансиране идва, коментира министърът. Оттук нататък финансовата помощ ще има и друга роля - на дисциплиниращ инструмент. Като пример той даде идеята да се спира финансирането на държава с бюджетен дефицит над 3%. Страната ще трябва да подпише договор с Европейската комисия, в който ще е включен списък от предписани на държавата реформи. Ако те се изпълняват, страната ще има възможност да получи допълнително пари от еврофондовете.
По думите на Дончев приоритетните сфери за финансиране с европейски средства през 2014-2020 г. ще са енергийната ефективност, водният сектор, развитието и модернизацията на газопреносната и топлофикационната мрежа.



Около 200 компании осигуряват 60% от БВП в страната

Близо 72% от работните места у нас се осигуряват от малките и средните предприятия (МСП), докато 100-200 големи компании произвеждат около 60% от БВП. Това съобщи регионалният министър в оставка Росен Плевнелиев по време на делови обяд на Американската търговска камара. По думите му правителството може да направи реверанс към МСП, като ги освободи от данък печалба, стига всяко от тях да осигурява дори по 1-2 работни места. Около 30% от ръста в икономиката на страната се дължи на експорта, а останалото е от вътрешното потребление, което сега е свито, допълни Плевнелиев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване