09/11/11 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Либия затвори “Зелената книга”

в. Московские Новости

Муамар Кадафи изгуби контрола над почти всички градове в Либия и вероятно дори е избягал в чужбина, но неговият прессекретар Муса Ибрахим продължава да твърди, че лидерът на джамахирията е в страната и “се занимава с организацията на отбраната”.

Възможно е сваленият от неговите сънародници либийски диктатор наистина да не може да повярва в поражението си. Той винаги е бил уверен, че построеният от него държавен режим е практически идеален - либийската джамахирия, основаваща се на неговата “Зелена книга”, не може да не отговаря на интересите на народа.

Когато през 1969 г. капитан Кадафи обединяваше своите съратници и готвеше офицери за свалянето на монархията на Идрис Първи, той наистина беше народен герой. Но след това нещата като че ли не потръгнаха. Режимът, който трябваше да обедини разпокъсаните либийски племена и етноси, се превърна в ексцентрична и високомерна диктатура, откъсната от реалното положение в страната.

Според различни източници Кадафи е роден през 1941 или 1942 г. в бедно берберско номадско семейство. По онова време днешните либийски земи са напълно зависими от Европа. След Втората световна война на територията на Либия е открит петрол и САЩ, Великобритания и Франция започват да си поделят бившата колония на фашистка Италия. С подкрепата на ООН в Либия е създаден монархически режим начело с крал Идрис Първи, който не пречи на колониалните държави да запазят влиянието си в отделните й части.

По същото време стремежът за освобождение от колониалния гнет буквално витае във въздуха. Кадафи още в училище запова да участва в такива политически движения. Негов кумир е Гамал Абдел Насър - египетски военен, организирал в родината си свалянето на крал Фарук Първи през 1952 г.

През 1956 г. младият Кадафи за пръв път участва в протестна демонстрация против израелската агресия спрямо Египет по време на Суецката криза. Пет години по-късно Кадафи вече е активен участник в нелегалното антиколониално и антимонархическо движение в Себха. Първата демонстрация, която той организира лично, довежда до изключването му от училище. Това само разравя жаравата в младия революционер. През 1963 г. той се приближава с още една стъпка до своя кумир Насър - постъпва във военно училище. Когато през 1966 г. Кадафи става капитан, той вече разполага с план за антимонархически заговор.

Недоволните от монархията сред офицерите са много, а раздразнението им от режима е достатъчно силно, за да може през 1969 г. планът на Кадафи да сработи. Бунтът избухва едновременно в Триполи и Бенгази. Главните правителствени здания и военни обекти са завладени за няколко часа на 1 септември. Идрис е свален от власт, докато се намира на лечение в Турция и дори се опитва да се върне. Кадафи получава чин полковник и става главнокомандващ.

През следващите пет години Кадафи се разправя с основните си политически конкуренти, като оставя във властта хора, лоялни на него самия. Следващата му стъпка е да пристъпи към изграждането на собствен вариант на свободно общество. Своите възгледи Кадафи излага подробно в написаната от него през 1976 г. “Зелена книга”. В нея той пише, че демокрацията може да мине без парламент и партии, като се основава на народни комитети, характерни по-скоро за социалистическия строй. Частната собственост се отхвърля. Освен това либийският лидер препоръчва да се променят и устоите на обществото чрез смесица от социалистически и традиционни ислямски идеи.

През 1977 г. Кадафи официално превръща Либия в полигон за своя политически експеримент. Той преименува страната в “джамахирия”, като използва термин от своята “Зелена книга”. Той започва постепенно да задушава бизнеса и да засилва присъствието на петролния сектор в икономиката. Опозицията е забранена, което води до арести на хиляди недоволни от режима либийци.

Самият Кадафи не обръща особено внимание на тези ...

Публикувана на 09/11/11 21:20 http://e-vestnik.bg/12640/libiya-zatvori-zelenata-kniga/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване