09/18/11 08:18
(http://radiomilena.com/)

Най-икономичен шофьор

 До рекорден разход на гориво – 3,9 л на 100 км достигна един от участниците в състезанието “Търси се най-икономичният шофьор на Бургас”. Рекордьорът работи като шофьор на микробус. Засега е единственият, който е успял да постигне такъв нисък разход на гориво при градски условия.
Рекордът обаче е временен и може да бъде подобрен от всеки, защото състезанието продължава. То стартира на 1 септември и ще продължи цял месец. Организирано е от представителя на “Пежо” в Бургас – фирма “София Франс Ауто”, с подкрепата на Община Бургас.
Целта на състезанието е да открие най-икономичния и най-екологичния шофьор на Бургас, тъй като пестенето на гориво е пряко свързано с чистотата на въздуха. Посветено е и на Дните на екологията, които традиционно се провеждат през септември в Бургас.
До момента да счупят рекорда амбиция имат 289 участници, като всеки ден числото им расте. Те карат тестови автомобил “Пежо” 308 с дизелов двигател по специално разработен 10-километров маршрут, който обхваща околовръстен път, голям булевард и малка централна улица. Маршрутът е от Свободния университет, по “Цар Симеон I”, вляво по “Булаир”, по “Димитър Димов” покрай морската градина, през двете кръгови на ул. “Транспортна” и бул. “Стефан Стамболов” до Свободния университет. По трасето има10 светофара, 28 пешеходни пътеки, 12 гърбици, 3 кръгови движения, 1 жп прелез и 1 ляв завой без предимство.
Със средна скорост от 30 км/ч маршрутът се минава за 20 минути.
Преди старта участниците слушат специален инструктаж с правилата за икономично шофиране. Един от тях дотолкова се впечатлил от преживяването, че  е направил кратък клип на своята обиколка с автомобила. http://www.youtube.com/watch?v=mAZER7YRWqA&feature=player_embedded.
Освен спазването на правилата, които знае всеки шофьор, победата се подпомага от Start&Stop системата на “Пежо” 308, която изключва двигателя на светофар или в задръстване и после автоматично го стартира при потегляне.
Състезанието ще продължи до 30 септември. Участниците могат да се записват във Фейсбук или на телефон 056/860590.

Основни правила за икономично шофиране, обобщени досега от участниците:

•    Плавно натискайте газта при ускорение.
•    Преминавайте на по-горна предавка при ниски обороти, без да форсирате двигателя.
•    Опознайте особеностите на уличното движение. Избирайте платно за движение, в което няма да се налага да спирате, за да изчаквате завиващи автомобили.
•    Избирайте маршрут, по-който няма много светофари. Дори и да е малко по-дълъг, ще изгорите по-малко гориво и ще стигнете по-бързо.
•    Подготвяйте спирането отдалеч. Ако видите, че светофарът свети червено няма нужда да натискате газта до последно, а после да спрете рязко.
•    Използвайте двигателя като спирачка, изреждайки предавките в низходящ ред.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване