09/19/11 18:55
(http://www.klassa.bg/)

Правила за съдебната медицина искат патоанатоми

За приемането на специален закон за съдебната медицина настояха вчера патоанатоми във Варна. Според отправеното от тях искане законът трябва да регулира цялата дейност в тази сфера и да установи прости и ясни правила за работата на съдебните лекари.
В момента се създавала работна група от патоанатоми и специалисти от министерствата на правосъдието, вътрешните работи и здравеопазването. Предвижда се тя да започне консултации около бъдещия нормативен акт. В края на септември съдебните лекари от цялата страна ще се съберат в Плевен, за обсъдят създалата се ситуация и да решат какви стъпки следва да предприемат в бъдеще.
Реакцията на съдебните медици била провокирана от неритмичното изплащане на възнагражденията им. За експертизи и аутопсии вътрешното министерство дължало на патоанатомите над 100 000 лева. Очаквало се в близките дни задълженията да бъдат изчистени.
Съдебните лекари у нас са 74. От тях голяма част са пенсионери заради недостига на кадри и слабия интерес на студентите по медицина към специалността.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване