09/26/11 18:18
(http://www.klassa.bg/)

Първанов и Борисов с единна позиция за запазване на етническия мир

Президентът Георги Първанов и министър-председателят Бойко Борисов демонстрираха вчера единна позиция за запазването на етническия мир, след като заедно посетиха Пловдив и Катуница. Пред първите мъже в държавата местните хора в Катуница отново поискаха ромският бос Кирил Рашков да бъде изселен от селото.
Точно в 10.30 ч държавният глава и премиерът се срещнаха в Областната дирекция на полицията в Пловдив с професионалното ръководство на МВР. При съвместно изявление след разговора двамата категорично обявиха готовността на институциите да решат възникналото напрежение.
„Държахме да дадем ясен знак за това, че институциите са единни да не се допусне разрастване на етническото и религиозното напрежение“, обяви Георги Първанов и добави, че най-лошото е да се „етнизира предизборната кампания“. „Ако ние допуснем това, нищо добро не ни чака“, подчерта той. Президентът, който отмени планирано посещение в Карнобат, добави, че държавата е в състояние да защити интересите на своите граждани и в никакъв случай не бива да се допускат случаи на саморазправа.
„Абсолютно се солидаризирам с думите на президента“, подчерта Бойко Борисов. Той благодари на държавния глава, че е дошъл на срещата с полицията и с окръжния прокурор на Пловдив. Премиерът съобщи още, че са водени няколко разговора с главния прокурор и НАП, а преди 10 дни прокуратурата и данъчните са започнали мащабна проверка на 20-ина души, включително и на Кирил Рашков.
Според държавния глава полицията се е справила в Катуница. „Що се отнася до първата реакция, споделям оценката на министър-председателя. Там се действаше мудно и можеше да се реагира много по-адекватно”, добави той.
Борисов, който в неделя разкритикува действията на полицията, обясни, че още първия ден „в много прав текст“, а и сега им казал, че „не може да има горящи сгради и да приемаме, че полицията си е свършила работата“. От своя страна полицаите му обяснили, че ситуацията е била такава, че един сблъсък на жандармерията и тези, които са палели, нямало да се размине без други човешки жертви. „Оценката ми е същата. Разбирам и тяхното действие на място. Пожелавам им успех оттук нататък”, каза премиерът. На въпрос, как той би действал, Борисов отговори: „Щях да заградя квартала и нямаше да допусна подпалване.“
След това двамата държавни мъже се отправиха към Катуница, където вчера беше ден на траур. Първанов и Борисов влязоха заедно в църквата "Свети Никола", за да почетат паметта на 19-годишния Ангел Петров, прегазен в петък вечерта от бус на приближен на Цар Киро, както и на 16-годишния Павел, починал по време на демонстрациите, предизвикани заради смъртта на Ангел.
Двамата държавници разговаряха с родителите на починалите момчета. По време на разговора на президента жителите на Катуница отново заявиха, че това не е етнически, а личностен конфликт.
„Гневен съм за това, което се случва тук, и от заканите, които Кирил Рашков отправи от телевизионните екрани“, заяви Първанов. Той изтъкна, че Кирил Рашков не е плащал данъци от 10 години. Жителите на Катуница попитаха къде са били институциите до този момент. „Държавата ще приложи всичката строгост на закона“, обеща Георги Първанов, а местните хора повториха и пред него, че искат изселването на фамилията Рашкови.
„Всякакви приказки за изселване и екстрадиране са от един минал период. В една обединена Европа такива разговори не могат да се водят“, заяви по-рано по същия повод Борисов.
През целия ден вчера ситуацията в Катуница беше спокойна, но полицейското присъствие бе засилено. Стотици хора изпратиха 16-годишния Павел, който почина в събота по време на демонстрация заради убийството на приятеля му Ангел Петров. След Катуница държавният глава отиде в пловдивския квартал „Столипиново”, където повече от час разговаря с ромски лидери. Пред присъстващите президентът е призовал всички партии да използват девиз за кампаниите си – „Да запазим етническия мир в България”.



Мешерето осъдило Цар Киро на смърт

Върховното Мешере е осъдило на смърт Кирил Рашков–Цар Киро, съобщи вчера Христо Върбанов–Ицо Папата. Присъдата на ромския съд е заради загиналото 19-годишно момче и последвалите безредици в Катуница. „Киро е най-големият престъпник в държавата. Цялата му рода се занимава с престъпления – наркотици и джебчийски кражби. Над него има чадър. В Катуница е разпределителната гара на наркотиците в държавата”, обясни още ромският лидер.



Инцидент между българи и роми и в Бургас

Инцидент между българи и роми беше регистриран и в Бургас. Областната дирекция на МВР в морския град съобщи вчера, че след нападение край старата поща са арестувани четирима непълнолетни. Задържаните са били част от група, която наброявала около 40 младежи. Всички те атакували петима роми - трима мъже и две жени, една от която била бременна. Нападенията са били спонтанни и неорганизирани.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване