09/27/11 18:52
(http://www.klassa.bg/)

Природен газ и парно поскъпват с над 5%

Природният газ у нас ще поскъпне от събота – 1 октомври, с 6,67%, реши вчера Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Така 1000 куб. м синьо гориво вече ще струват 594,37 лв. без ДДС, обясни шефът на комисията Ангел Семерджиев. Предложението на „Булгаргаз“ бе природният газ да поскъпне с 13,86%, но от комисията са намалили искането им. Разчита се и на местния добив, за да се ограничи скокът на горивото.
Добивът на газ в Черно море ще поскъпне с 22%, заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Димитър Гогов. Компанията, която добива газ край Каварна - „Мелроуз ризорсис“, е поискала по-високи цени, а предложението вече е внесено за одобрение в Българския енергиен холдинг. Гогов добави, че въпреки поскъпването на местния добив той остава с над 30% по-евтин от вносния природен газ.
За деветте месеца на годината потреблението на природен газ у нас пък се е увеличило с близо 17% в сравнение със същия период на м.г. След като мине зимният период, има и възможност дружеството да тегли кредит, за да може да продължи нормалната си работа като обществен доставчик, каза още Гогов. Средствата ще бъде използвани за запълване с гориво на газохранилище „Чирен“.
Заради поскъпването на природния газ ще скочи и парното от следващия месец. Най-голямо ще бъде увеличението за „Топлофикация Плевен“ - с 4,77% до 71,58 лв./мвтч без ДДС, обясни председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. В София парното ще се увеличи с 3,35 на сто до 80,08 лв./мвтч, а в Пловдив поскъпването е с 3,75% до 91,95 лв./мвтч. Топлото във Враца ще скочи с близо 3 на сто и от новия сезон ще струва 83,98 лв./мвтч. В Бургас увеличението е с 2,12% до 68,85 лв./мвтч. Парното в Русе, Перник, Сливен и Варна ще се увеличи с по-малко от процент, а Габрово остава без промяна. Намаление на услугата има единствено във Велико Търново - с 1,38%, но там парното е и най-скъпо. Към тези цени трябва да се добави и увеличението на топлата вода и парното от юли и така сметките ще се увеличат с още 4-5%, обясни Семерджиев.
Проблеми през новия отоплителен сезон се очаква да има шуменската топлофикация, която от години не плаща сметките си към „Булгаргаз“. Общественият доставчик ще поиска от съда дружеството да бъде обявено в несъстоятелност, защото дължи на „Булгаргаз“ близо 18 млн. лв. Доставките за там обаче няма да се спират засега. Топлофикациите в страната дължат на „Булгаргаз“ около 100 млн. лв. Най-голям борч има столичното парно, което дължи на обществения доставчик над 70 млн. лв.
Близо 540 000 абонати у нас ползват централното отопление, като 75% от тях са битови потребители, каза енергийният министър Трайчо Трайков. Той добави, че 23% от топлинната енергия се губи по топлопреносната мрежа, преди да стигне до жилищата.
Заради закупуването на квоти вредни емисии и по-големите мощности на зелена енергия от юли догодина електроенергията ще поскъпне с поне 7-8%, пък прогнозираха от ДКЕВР.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване