02/14/12 17:46
(http://www.klassa.bg/)

Природен газ и парно поскъпват от 1 април

Природният газ и парното ще поскъпнат от 1 април, но още се правят анализи колко точно ще е увеличението, каза вчера Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Той обясни, че със сигурност регулаторът няма да приеме увеличение от 27% на суровината, което „Булгаргаз“ поиска. Цените на синьото гориво у нас се влияят най-много от нивата на петрола по средиземноморските пазари. Те обаче се върнаха на пиковите си стойности от 2008 г. Това ще бъде и основната причина за поскъпването на природния газ у нас от април, а не фактът, че „Булгаргаз“ е използвал по-големи количества газ от хранилището край Чирен. Другият фактор за скока ще бъде и поскъпналият долар спрямо еврото през последните месеци.
Семерджиев похвали газовия доставчик и оператора „Булгартрансгаз“ заради справянето с кризисната ситуация преди две седмици, когато бяха намалени доставките на газ от Русия.
През лятото „Булгаргаз“ трябва да възстанови запасите в „Чирен“, но трябва да се прецени кога да стане това и на какви цени, за да не се оскъпи допълнително суровината, каза Семерджиев. По думите му финансовото състояние на „Булгаргаз“ се е подобрило през 2011 г. в сравнение с година по-рано.
От миналата седмица доставките на природен газ са в нормален обем, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Заради очакваното повишение той добави, че цената на газта на международните пазари не може да се контролира от България. Поправката на договора за доставка на природен газ от Русия, направена от бившия енергиен министър Румен Овчаров, ни струва досега два милиарда лева, припомни Трайков.
От 1 април ще поскъпнат парното и топлата вода, като това е неизбежно, добавиха от ДКЕВР. Цените на топлофикациите бяха задържани за зимния сезон, но дружествата вече нямат резерви и ще трябва да се разреши поскъпване на услугата, коментира Семерджиев. От комисията не уточниха какво ще бъде поскъпването на природния газ и парното. Обикновено топлоенергията у нас поскъпва, когато се увеличава с повече от 5% природният газ.
От 1 юли на потребителите ще се наложи да плащат и повече за електроенергия. Увеличението се налага заради екологичните изисквания към термичните централи да си купуват квоти вредни емисии, както и заради повечето мощности на зелена енергия. Допреди месец от ДКЕВР обясняваха, че поскъпването на тока няма да бъде повече от 7-8%, но сега се въздържаха да коментират цифри. Заради тежката зимна обстановка на енергийните компании ще се наложи да направят повече инвестиции, за да избегнат подобни проблеми в бъдеще. Това със сигурност ще бъде признато като разход при определянето на цените на тока от юли и няма как да не се плати от потребителите, обясни Семерджиев. Заради студа у нас бяха включени всички мощности от студения резерв, което увеличава сериозно разходите на НЕК като обществен доставчик. Спирането на износа на ток пък ще повлияе на цените у нас само косвено, защото НЕК няма да има откъде да компенсира загубите от работата си за регулирания пазар, казаха от ДКЕВР. Очаква се електроразпределителните дружества да представят исканията си за нови цени на електроенергията до края на месеца.
По-скъпа вода ще плащат хората в местата, където има изградени нови пречиствателни станции, обясниха още от комисията. Инвестициите в тези съоръжения ще бъдат признати като разходи и няма как да не доведат до увеличение на услугата, коментира Семерджиев. В момента у нас има построени около 50 нови пречиствателни станции с пари по програми на ЕС. За всички останали ВиК дружества е малко вероятно да се увеличават цените, като това е валидно и за концесионера „Софийска вода“. От столичното дружество поискаха поскъпване с 10% заради направени инвестиции и изплащане на заем към ЕБВР. От комисията се заканиха да глобяват всички ВиК оператори, които не поддържат в добро състояние канализационната си мрежа. Каналите би трябвало да могат да поемат водата от топенето на снега, коментира Семерджиев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване