10/05/11 18:37
(http://www.klassa.bg/)

Дилма Русеф: Виждам в България стратегически силен съюзник в този район

Бразилският президент Дилма Русеф заяви, че освен сърдечните връзки, които има с България, тя вижда в нашата страна един стратегически силен съюзник в този регион на света, където Бразилия би искала да разшири и утвърди присъствието си все повече и повече.
Русеф направи съвместно изявление с президента Георги Първанов в Гербовата зала на президентството. Там ги очакваха представители на много български медии, както и около 30 бразилски журналисти.
Преди срещата с президента Първанов Русеф присъства на официална церемония по посрещането на площад „Св. Александър Невски”. Бразилската агенция Фоля отбелязва, че Русеф е поздравила войниците със “Здравейте, гвардейци” на български език, преди да поднесе цветя на Паметника на незнайния воин.
Събитието премина при изключителни мерки за сигурност.
В присъствието на двамата президенти бразилският министър на развитието, индустрията и търговията Фернанду Пиментел и българският мистър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков подписаха споразумение за икономическо сътрудничество, а външните министри Антониу Патриота и Николай Младенов подписаха съвместна декларация за сътрудничество в областта на информационните технологии.
Русеф бе наградена от българския държавен глава с най-високото държавно отличие - орден „Стара планина” с лента, а тя го награди с почетния бразилски орден “Южен кръст”, степен „Голям кръст“.
Президентът на най-голямата икономика в Латинска Америка каза, че е развълнувана да посети родината на баща си и да срещне толкова обич от страна на българите. Тя обеща, че ще работи тази обич да се превърне в конкретни жестове за сближаване, и то не само по отношение на бизнеса, а и в сферата на науката, информационните технологии, спорта, културата и студентския обмен.
Русеф подчерта, че Бразилия може да подкрепи България, като сподели опита си във всички сфери, в които е постигнала успехи, особено в областта на енергетиката – производството на биогорива, петрол и газ, както и в други промишлени сфери, като самолетостроенето.
Тя посочи освен това, че сближаването може да започне от увеличаването на търговския обмен, който се разрастваше до влизането на България в ЕС, но съвпадна с настъпването на световната икономическа криза и се сви драстично.
Първанов изрази задоволството си от посещението на Дилма Русеф в България веднага след визитата й в Брюксел, което е "свидетелство за значението на нашата страна в бразилската политика". Той посочи, че след визитата му в Бразилия по време на нейния предшественик Инасио Лула да Силва стокообменът между двете страни се е повишил на 400 млн. щатски долара, но днес е на много ниско ниво. Първанов изрази увереност, че тенденцията ще бъде променена след посещението на Русеф. Нашият президент каза също, че двете страни ще поставят акцент върху развитието на енергетиката, особено в ядрената енергетика и възобновяемите енергийни източници.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване