10/06/11 19:59
(http://www.klassa.bg/)

В Япония започна процес срещу един от най-влиятелните политици

В Япония започна съдебен процес срещу един от най-влиятелните политици и бивш лидер на Демократическата партия. Ичиро Одзава е обвинен в нарушение на закона за набиране на средства за финансиране на политически кампании, предаде Би Би Си. Обвинения за водене на невярно счетоводство и сенчести сделки с имоти са предявени към 69-годишния политик и трима от неговите бивши съветници. Миналата година по обвинение в приемане на незаконни корпоративни дарения бе задържан неговият помощник.
Заради този скандал Ичиро Одзава не успя да стане премиер. Когато след дълго отсъствие от властта Демократическата партия най-накрая победи Либералдемократическата партия на изборите през август 2009 г., премиер стана Юкио Хатояма. С победата си те сложиха край на 50-годишното почти несменяемо управление на ЛДП на непопулярния премиер Таро Асо. Но заради скандала с корпоративните дарения от компании, имащи интерес да получат апетитни лицензи, рейтингът на Одзава падна и малко преди историческата изборна победа той сдаде лидерския пост в партията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване