10/06/11 14:54
(http://www.klassa.bg/)

Намериха ген-будилник

Чудите ли се защо се будите сутрин, преди алармата да започне да звъни? Учените от института за биологични изследвания „Солк“ в Сан Диего, Калифорния, са открили нов елемент от биологичния часовник – ген, отговорен за активирането на организма след сън всяка сутрин.
Биологичният ни часовник задейства метаболизма всеки ден, като дава старт на важни физиологични функции, които казват на тялото ни, че е време да се събуди. Откритието на този ген и механизмът, по който той активира биологичния часовник, може да обяснят генетичната причина за безсънието, стареенето и хроничните заболявания.
„Тялото всъщност представлява сбор от часовници“, обясни проф. Сачиндананда Панда, водил изследването. „Знаехме какви са механизмите, които забавят метаболизма вечер, но не знаехме какво ни активира отново сутрин. Сега можем да изследваме по-задълбочено причините за хроничните заболявания и за нарушаването на функциите на биологичния часовник с възрастта“, каза още професорът.
Учените от института „Солк“ и техните колеги от Университета МакГил в Канада и медицинския колеж „Алберт Айнщайн“ в Ню Йорк открили, че генът KDM5A кодира протеина JARID1a, който активира биохимичната верига, поддържаща биологичния часовник. Основният фактор в биологичния часовник е протеин, наречен PER. Броят на протеините PER във всяка от клетките ни се увеличава и намалява на всеки 24 часа. Клетките използват нивото на тези протеини като индикатор, който показва колко е часът и дали тялото трябва да е будно или да спи. Учените вече знаеха, че два гена – CLOCK и BMAL1 – повишават нивото на протеините PER. Досега обаче не беше ясно какво точно предизвиква това повишаване.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване