10/09/11 19:33
(http://www.klassa.bg/)

Плевнелиев се зарече да не води антируска политика

Политиката на България спрямо Русия никога няма да носи антируски характер. Това заяви вчера пред кореспондент на ИТАР-ТАСС кандидатът за президент от партия ГЕРБ Росен Плевнелиев. На среща с представители на чужди медии, акредитирани у нас, Плевнелиев посочи, че „България винаги ще бъде врата на Русия в Европа, и врата на Европа в Русия". Коментирайки отношенията между Русия и България след президентските избори, Росен Плевнелиев подчерта, че те и занапред ще продължат да носят прагматичен и приятелски характер.
Плевнелиев се обяви за прагматичен подход при реализирането на руските енергийни проекти на територията на България – АЕЦ "Белене" и газопровода "Южен поток".
Разглеждаме всеки един от тези проекти поотделно, каза кандидат-президентът и допълни: „Ще търсим взаимния интерес на Русия и България в рамките на европейския контекст“. Росен Плевнелиев изтъкна, че за България е важно осъществяването на тези проекти да е икономически обосновано. По думите му „в интерес и на двете страни е да седнат на масата за преговори и да решат всички въпроси, да изработят договори, защитаващи интересите на двете държави“.
„Ще помогнем и на Русия, и на България, ако променим подхода си по този начин", заяви Росен Плевнелиев, отговаряйки на въпрос на ИТАР-ТАСС.
Редовни срещи с представителите на чуждестранните медии, акредитирани в България, обеща вчера кандидатпрезидентската двойка, издигната от ГЕРБ. Росен Плевнелиев и Маргарита Попова посочиха, че са издигнали почтеността и прозрачността в своя кауза и обещаха да информират редовно чуждите медии както за своята работа, така и за това какво се случва в държавата, защото така се гради взаимното доверие.
Росен Плевнелиев обяви, че водеща линия във външната политика, която иска да прилага, е България да бъде солиден, отговорен и активен член на ЕС, който не само да подкрепя общи позиции, а да участва в тяхното изработване. Добросъседство, солидарност и свързаност на регионите ще бъдат ключови за външната ни политика на Балканите, обяви още Росен Плевнелиев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване