10/09/11 17:32
(http://www.klassa.bg/)

Стефан Шарлопов, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм: Пампорово преживя най-слабия летен сезон, очакваме успешна зима

Рая Атанасова
raya.atanasova@klassa.bg

- Г-н Шарлопов, как се развива СПА туризмът през последните месеци ?

- Бележи ръст. В СПА туризма единствено през юли имахме спад в планираните приходи, но ги компенсирахме август и септември. Има желаещи да инвестират в този бизнес, защото той не е свързан с морето и ските. Това е бизнес, работещ 12 месеца. В него е бъдещето на България. Въпреки кризата отчитаме 8% ръст на приходите за 2011 г., което показва устойчиво развитие на бранша, а туристите са 10% повече в сравнение с миналата година. Това означава, че нас ни припознават като дестинация. Вярно, приходите са по-малки, но това не е най-голямата болка. Клиентите станаха по-взискателни, хубавото е, че добрите продукти не почувстваха кризата.
С критериите от Европейската СПА асоциация, които ще залегнат в новия Закон за туризма, нещата ще се регулират, няма да бъде както досега – сложил там една кушетка и вече мисли, че има СПА хотел. Вече ще е ясно какъв персонал, с каква квалификация, какви съоръжения, какви процедури трябва да имаш. Така считам моята кауза за реализирана. От къщите в Боженци съм много доволен тази година. Сезонът стана по-дълъг, друга година юли и август бяха пик сезон, сега е октомври, но още не сме затворили. Във Велико Търново няма как хотел да не работи успешно, той е постоянна туристическа дестинация заради интереса на хората към историята на България. Разбира се, има значение и общинската управа.

- Пампорово през лятото сякаш беше замрял?

- Преди кризата лятото ни беше по-силен сезон, отколкото зимата. Тази година ни беше дъното. За пръв път аз затворих „Мургавец“, откакто съм негов собственик 11-а година, на 1 април и ще го отворя на 1 декември. Преди „Мургавец“ работеше и лятото. Това лято цялото Пампорово не можеше да го познаем. През 2010 г. аз още работих през лятото и загубих достатъчно сериозни средства, но все пак правя бизнес, не съм Червен кръст. Ако не бях затворил хотела това лято, щях да загубя още повече, защото хората, които посетиха Пампорово, бяха изключително малко.
Сега ще отворят прохода Маказа, който вече прави връзката с Гърция много по-достъпна. Това ще се отрази на туризма веднага. Летище Пловдив вече функционира и започва да се развива. Строителството в Пампорово спря и смятам, че ни предстои един добър зимен сезон, поне това показват ранните записвания, подписаните договори с туроператори.
Моята цел тази година е да върна българите. По-хубави клиенти от тях и руснаците няма. Естествено, без групови туристи - англичани, ирландци, немци, няма как да стане. Обръщаме внимание и на сръбски пазар. Турците са ни огромен резерв, но имаме проблем с визите. Пак трябва да чукаме на вратата на министъра на външните работи Николай Младенов. Не става дума да нарушаваме шенгенските изисквания, трябва да увеличим консулските служби, за да имаме по-голяма пропускливост.

- Как върви хотел „Палменвалд“ във Фройденщад, първата българска инвестиция в Германия?

- Това беше за мен огромно предизвикателство. В момента не съжалявам за тази инвестиция в сърцето на Германия. Туристите са изключително доволни. Имаме основно германци, финландци, швейцарци, белгийци, французи, българите са 1% от всички. 72-73% от резервациите минават през нашите сайтове. Силният сезон е от май до октомври. Декември настъпва зимният сезон, правим новогодишни празненства и корпоративни събития. Март вече е пълен, което означава едно добро бъдеще за „Палменвалд“.
Много е красив „Палменвалд“, но трябва да завърти бизнеса, за да мога да отделям част от печалбата и да инвестирам в самия него. Тази година очаквам 2 млн. евро нетни приходи, печалбата на хотела ще бъде 300 000 евро. За следващата година бюджетът е по-различен – 2,8 млн. евро приходи, което означава, че нетната печалба ще бъде около 600 000 евро. Това показва само една възходяща тенденция. В Германия бизнесът е прогнозируем, може да планираш по-правилно за разлика от България.

- Туризмът ли е най-печелившият ви бизнес и в него ли планирате да инвестирате оттук нататък?

- През годините съм правил различни бизнеси. Навремето мислех, че търговията е най-печелившият, защото печелех добри пари, после мислех, че индустрията е добрият бизнес, и там печелех добри пари. Като продадох индустрията, реших да вляза в услугите и хвърлих доста жар в създаване на туристически обекти. Днес мисля, че туризмът не е най-добрият бизнес на света, но смятам, че ако правилно се управлява, има смисъл да инвестираш в него. Оттук нататък не съм убеден, че ще продължа да инвестирам сериозно в туризъм. Бих се ориентирал в real estate, но само във високия сегмент. Правя уникална сграда на входа на Южния парк, на „Витоша“ и ул. „Бяла черква“. На 26 ноември я приключваме. За мен това е нещо, което усещам, което разбирам.
Не казвам, че туризмът не може да очаква повече инвестиции от моя страна. Внимателно разглеждам възможността за инвестиция в Хисар, вероятно ще имам втора във Велико Търново, още една в Сандански. Не искам да казвам хоп, преди да съм скочил. За мен задачата в момента е да стабилизирам бизнеса, който съм създал.

- Вече една година законът за туризма не може да види бял свят, какво го забавя?

- Той не може да излезе на бял свят, защото беше даден на многото неправителствени организации да дадат своите предложения. Нашата цел я постигнахме, като докарахме Европейската СПА асоциация, те дадоха критериите за балнео, СПА и уелнес, за да няма упражнения на тази тема. Имам уверенията на заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, че до края на годината законът ще бъде гласуван в парламента.
Друга добра новина е, че ще има национална туристическа организация, за да няма събрали се 100 души, един дърпа насам, друг - натам. Това не е от полза за България.
Всички тези НПО, които съществуват, ще загубят своята функция, защото ще бъдат представлявани в тази организация, което означава и финансов ангажимент. Какви анализи, какви прогнози, има много гръмки абревиатури, но никаква работа. Организации one man show не кореспондира с идеята ни България да става все по-развиващата се туристическа дестинация. Давам пример с „Алма тур“ и „България ер“. Това беше един чисто търговски конфликт между две частни компании. Лошото е, че се случи в края на сезона, защото остави лош привкус.

- Ако се върнем на новото туристическо предприятие, как ще функционира то?

- Държавата ще има 51% участие в него. Тази организация ще има бюджет. Парите ще се използват за изложения, реклама . Моето мнение е, че трябва да има отделно министерство на туризма. Само тогава нещата ще могат да бъдат решени кардинално. То трябва да да разполага с 2% от бюджетните приходи. Министерство на туризма ще реши кардинално темата за това приоритетен отрасъл ли е туризмът или не. Той има потенциал да расте много сериозно. При 2,5-5% ръст на националната икономика приходите от туризъм са с 6-7% повече. Защо да не се целим в 10% ръст на година, да се насочим към страните от ОНД, Турция и традиционните пазари. Това може да бъде постигнато само ако има министерство на туризма, за което говорим от много години.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване