10/13/11 17:29
(http://www.klassa.bg/)

Проф. Михаил Константинов предлага повече правомощия за президента

Българският президент не се нуждае от контрола върху НСО и НРС, но се нуждае от леко засилване на официалните правомощия, за да бъде истински балансьор на Народното събрание. Това каза вчера пред bTV специалистът по изборно законодателство проф. Михаил Константинов. Според него държавният глава трябва да има правото на законодателна инициатива. Проф. Константинов предлага да се подсили президентското вето така, че да не може да се преодолява от обикновено мнозинство в парламента.
По незнайни досега причини вече 20 години две много важни служби - НСО и НРС, са към президента, каза още проф. Константинов. Той защити тезата, че тези две служби със закон трябва да минат на подчинение на изпълнителната власт.
„Класа“ припомня, че в началото на своя мандат премиерът Бойко Борисов заяви, че със закон ще махне службите от попечителството на президента, но след края на мандата на Георги Първанов. През юли стана ясно, че правителството подготвя такъв законопроект.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване