07/14/12 10:00
(http://e-vestnik.bg/)

Проф. Михаил Константинов: С изборния закон БСП подари на ГЕРБ 21 мандата. Дано са се поучили

Проф. Михаил Константинов. Снимка: от екрана

Математикът проф. Михаил Константинов, дългогодишен член на Централната избирателна комисия и експерт по изборните механизми, обяви в студиото на “Панорама” по БНТ, че БСП е подарила 21 мандата на ГЕРБ на последните избори 2009 г., с промяната на изборния закон и вкарването на т. нар. псевдомажоритарност.
Както е известно промените в закона бяха направени под натиска на тогавашния президент Първанов, което още поражда подозрения, че той има някакви задкулисни споразумения с Бойко Борисов и неговата партия.

“Количествените резултати от това действие бяха - 8 мандата загуба за БСП и плюс 13 мандата за ГЕРБ, т.е. дистанцията между БСП и ГЕРБ е изкуствено увеличена с 21 мандата. ГЕРБ получи гръцки бонус. Дано всички да са се поучили от собствения си опит”, каза проф. Констаннтинов в “Панорама”.

Странното в избирателния закон, приет от БСП, беше, че в мажоритарните мандати печелеха кандидатите, събрали най-много гласове, независимо дали са достигнали 50%. Нямаше втори тур. Кандидати на ГЕРБ станаха депутати без балотаж с по 35-38% от гласовете на първия тур. В някои мандатни райони на малка дистанция след тях имаше втори кандидат (от БСП или друг) и е имало пълни шансове на балотаж да спечели вторият.

Проф. Константинов не обясни в подробности в какво се състои “гръцкият бонус”, който БСП е дала на ГЕРБ, но посочи конкретно 21 мандата изкуствено завишена разлика между БСП и ГЕРБ.

Проф. Константинов каза още, че между 500 хиляди и 1 милион е масата хора у нас, които се организират и информират чрез интернет. Не става дума за протести на улицата, а за организирана реакция, поясни професорът.

Цялото интервю с проф. Константинов може да се види тук.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване