10/19/11 15:59
(http://www.klassa.bg/)

Давайте пари само срещу свършена работа

Намерението на финансовия министър и тази година да не дава 13-а заплата предизвика за пореден път дежурни и оживени дебати. Но покрай закачките с чиновническите пари, и тази година се пропусна една наистина голяма тема. Кой срещу какво се разписва в обществения сектор, по какви критерии и най-вече срещу каква работа. Защото бегъл поглед върху възнагражденията показва, че системата на заплащане у нас граничи с престъпление. Едни се подписват за 5-7 хиляди лева месечно (напр. в комисията за конфискация на имуществото, известна като „Кушлев“, и в евродирекциите), без да дават резултати. А други се трудят по 12 часа на ден и си докарват между 350 и 420 лв. (НОИ, социалните служби, медицинският персонал ). Което пък означава, че много спешно се налагат промени, каквито досега нито едно правителство не е правило. И ако този кабинет успее да подреди системата, както обещава, от началото на следващата година, това определено ще е един голям плюс – за управлението и за гражданите.

Най-платените

В класацията на най-платените служители, но с най-ниски резултати, безспорно са експертите, които работят с еврофондовете. Те взимат по две заплати накуп, бонуси и участват активно в проекти. Това оформя едни прилични доходи в порядъка на 2-5 хиляди лева месечно. По-квалифицираните от тях си докарват и до 7 хиляди. Тази гвардия от чиновници, чиято единствена задача е да докарат европари у нас, за което са и щедро стимулирани, наброява около 3 хиляди души. Резултатът от тяхната работа обаче е забележително незабележим. Financial Times написа вчера, че България, която е най-бедната страна в ЕС, е усвоила само 9,1% от полагащите й се субсидии от 6,7 млрд. евро. Обикновената логика подсказва, че тази администрация трябва да бъде глобена, а не поощрявана.
В групата на високо платените и ниско ефективните се подреждат и тези чиновници, които работят в комисиите към НС – за конфискация на незаконно придобито имущество и др. Техните заплати са неприлично високи, защото не подлежат на реален контрол. Месечните им възнаграждения и бонусите им не се определят от изпълнителната власт, а от парламента, който дава общия им бюджет. В законите обикновено се отбелязва, че членовете на тези комисии получават по три средни заплати за страната, гласуват се годишните им пари, които после комисиите си преразпределят, след като „реализират“ икономии – от ремонти и др. Така неочаквано се оказва, че в комисията за конфискация на незаконно придобито имущество например възнагражденията на комисарите са 5 хиляди лева. В тези рамки се движат парите и на другите комисари от другите комисии към парламента. Проблемът периодично се поставя от медиите, но после скандалът затихва, без да бъде решен, защото липсват законодателни възможности или точно поради такива.
В „хай“ категорията е и част от съсловието на лекарите. Ножицата между шефовете на болници и редовите доктори е толкова огромна, че трудно може да бъде понесена. Което чисто психологически обяснява отвратителната практика да се искат рушвети. Преди година от устата на премиера и на тогавашния министър на здравеопазването Божидар Нанев излезе новината, че шефове на болници се разписват за по 60-70 хиляди лева месечно, докато редовите джипита си докарват със сериозен труд десет пъти по-малко. За сестрите положението е още по-тревожно – там заплатите трудно минават границата от 500 лв. По някакви неясни критерии се формират и заплатите в различните центрове към министерствата. Принципът обикновено е във ведомството да се получават доста по-малко пари, отколкото в центровете. И всичко това поради липса на справедлива система на заплащане и ясни критерии как да се дават парите и срещу какво.

Най-ниско платените

Така в края на стълбицата се озовават черноработниците от НОИ. Там недостатъчен брой експерти обработват преписки по 12 часа на ден и работят в почивните си дни, като получават в замяна между 400 и 500 лв. месечно. В замяна на това трябва да се самообучават по многобройните промени в законодателството, които социалното министерство бълва по няколко пъти годишно.
В това положение са и социалните работници, които са на най-ниското възможно стъпало. Срещу 350 лв. месечно те трябва да вършат куп отговорни дейности, свързани с човешки животи. Точно защото работата им е отговорна и е свързана с живота, медицинските сестри също са с нищожни заплати, сравнени с отговорностите и труда, който полагат.
На това малоумие, което създава огромно напрежение в обществения сектор, просто трябва да се сложи край. Преди системата окончателно да престане да работи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване