10/21/11 08:27
(http://radiomilena.com/)

Пояснение от инж. Петър Златанов – кандидат за кмет на Община Поморие

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ И ЖИТЕЛИ  на ОБЩИНА ПОМОРИЕ,

Във връзка с коментарите през последните няколко дни за финансовото състояние на Община Поморие държа да Ви представя своето становище и пояснения, както следва:

- Извършената проверка не е от Инспектората на Министерството на финансите, а от Агенция за държавна финансова инспекция гр. София.

-  Проверката беше извършена във връзка с две заповеди на  директора на Агенция за държавна финансова инспекция и беше по две теми:

  1. Проверка за законосъобразност, относно сключването на договор пред 1999 г.с „Мегалит-СТ” ЕООД гр.София за изграждане на Читалищна сграда срещу отстъпено право на строеж, както изпълнението, разплащането и счетоводното отчитане на договора и  провеждането на „открита процедура” по ЗОП през 2010 г. с предмет: „Изпълнение на строително-монтажни работи, доставка и монтаж на оборудване за „Кинотеатър Поморие”/Читалищна сграда/, както изпълнението и отчитане на сключения договор и начина на финансиране на обекта.
  2. Проверка за законосъобразност, свързана с прилагане на режима за възлагане на обществени поръчки, във връзка с извършените разходи за строителство , доставки и услуги, за периода от  01.01.2010 г. до 31.07.2011 г., проверка и анализ на сключените договори за доставки и услуги и строителство, в т.ч.поети въз основа на тях задължения, счетоводното им отразяване и изпълнение, за периода от  01.01.2010 г. до 31.07.2011 г., проверка  и анализ на задълженията на общината, в т.ч.ч просрочените към 31.12.2010г. и към 31.07.2011 г.

Към настоящият момент на Община Поморие е връчен предварителен доклад от извършената проверка, по който следва да се представи становище в 14 дневен срок.

Констатациите от извършената проверка по т. 1, относно „Кинотеатър – Поморие” са, че не са открити нарушения и по тази точка няма съставени актове.

Констатациите по т. 2 са следните: Проверени са общо 16 процедури по Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки /НВМОП/ и Закона за обществените поръчки /ЗОП/ за периода 01.01.2010 г. до 31.07.2011 г. При провеждането на същите не са открити нарушения. Действително има съставени 13 акта за административни нарушения, 12 от които за нарушения на НВМОП и 1 за Нарушение на ЗОП, но те не касаят вече проведените процедури. Съставени са за извършени доставки и услуги, за които  в хода на годината са надхвърлени праговете на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки и не са събрани 3 оферти, например: Доставени са пейки на стойност 16 294,50 лв.  без ДДС, като прага по наредбата е 15 000 лв.без ДДС, Извършена е услуга за пробутване на земни маси в „Малкото солено езеро” за 2011 г. на стойност 19 887,00 лв. без ДДС, като прага е отново 15 000 лв. без ДДС, през 2010 г. – 29 789,50 лв. без ДДС. Дейностите по пробутването на земните маси за засипване на „Малкото солено езеро” не могат да бъдат планирани и предвидени предварително. Друго установено нарушение е доставка на инертни материали през 2010 г. без да е проведена процедура за избор на изпълнител. Голяма част от доставката е за предотвратяване и укрепване на дигите в гр. Поморие вследствие на силните бури и валежи през м. март 2010 г. и други.

 

С проверката е констатирано, че Община Поморие има просрочени задължения към 31.07.2011 г. в размер на 4 411 841,34 лв., в т. ч. просрочени     2 944 189,31 лв. и текущи – 1 467 652,03 лв. Няма заведени дела против Община Поморие за дължими суми.

Задълженията на Община Поморие са за доплащане на строителните работи на „Кинотеатър – Поморие”, строителството на който е приключено и има подписан Протокол обр. 16 от Държавна приемателна комисия, назначена със Заповед на Началника на ДНСК гр. София, но не е издадено все още Разрешение за ползване, поради образувано административно производство против Община Поморие от РДНСК Бургас, по повод жалба от общински съветник. Спора с РДНСК приключи с влязло сила Решение на Административен съд Бургас на 04.10.2011 г., което решение на съда е в полза на Община Поморие и е окончателно, и не подлежи на обжалване. Подадено е искане до ДНСК София за възобновяване на Административното производство по издаване на Разрешението за ползване. Заложената в проекта на бюджет 2011 г. сума в размер на 2 518 776 лв. за изграждането на сградата, който беше подложен на публично обсъждане от местната общност не беше приета от Общински съвет гр. Поморие, същата беше намалена и преразпределена за други дейности. Дължимата сума към изпълнителя „Главболгарстрой” АД гр. София е в размер на 1 347 127.00 лв., която сума следва да се предвиди в следващия бюджет.

Друга част от задълженията са за непредвидени СМР, които възникнаха: например – котелно помещение – доставка и монтаж на нов котел за ОДЗ „Детелина” гр. Поморие в размер на 35 453.00 лв. , Ремонт на покрива на Училището и ЦДГ в с. Горица в размер на 35 251.00 лв., ремонт на сградата на училището в с. Страцин в размер на 23 795.00 лв..

Още една причина е задължението на Община Поморие към НАП, което задължение е по ревизионен акт на ТД на НАП гр. Бургас, който обхваща периода 2001 – 2003 г., като същият е съставен през 2004 г. Община Поморие обжалва така съставения акт и на първа инстанция пред Административен съд Бургас делото беше спечелено и акта беше отменен. ТД на НАП обжалва решението на съда пред Върховен административен съд и в началото на м. август 2009 г. бе постановено Решение на ВАС, с което бе отменено решението на административен съд Бургас, въпреки, че до този момент практиката на съда беше трайна и бяха постановени решения в обратния смисъл в полза на Общините Приморско, Несебър, Царево. Общо задълженията, включително и лихвите от 2003 г. насам бяха в размер на близо на 2 000 000 /два милиона/ лева, които Община Поморие, вече трета година изплаща по погасителен план.

Община Поморие няма поети общински дългове към банкови и небанкови институции – КРЕДИТИ КЪМ БАНКИ /дългосрочни или краткосрочни заеми/, за разлика от други съседни общини.

Администрацията непрекъснато работи по изпълнение на приходната част на бюджета на Община Поморие за 2011 г. Тук трябва да се има предвид обстоятелството, че към настоящия момент не са реализирани продажби на имоти – частна общинска собственост, което беше предвидено, но не е реализирано до момента предвид неблагоприятните пазарни условия на недвижимите имоти.

Задълженията на населението към Община Поморие за местни данъци и такси възлиза на 1 056 000 лв., като непрекъснато се отправят покани за доброволно изпълнение към длъжниците. До този момент Администрацията не е предприела действия по принудително събиране на задълженията, с оглед тежкото финансово състояние на обществото като цяло.

Голяма част от заложените и планирани разходи са извършени и усилията на администрацията са насочени към изпълнение на приходната част на бюджет 2011 г., за да може през оставащите два месеца да бъдат погасени просрочените задължения.

В заключение, но не на последно място искам да Ви кажа, че като лице заемащо публична длъжност за периода от м. ноември 2003 г. до настоящия момент съм подавал декларации за имотното и финансовото ми състояние  до Сметна палата, съгласно изискванията на закона, които декларации са  публични и могат да се видят на сайта на Сметна палата.

 

 

 

 

С уважение,

Инж. Петър Златанов – кандидат Кмет на Община Поморие 

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване