10/23/11 21:05
(http://www.klassa.bg/)

Президентът - Росен Плевнелиев или Ивайло Калфин

Росен Плевнелиев или Ивайло Калфин ще е следващият президент на България. Това сочеха предварителните проучвания към 20.00 часа снощи.
Кандидатите на управляващата партия ГЕРБ Росен Плевнелиев и Маргарита Попова са спечелили около 40% от вота на българите. С около 10 на сто по-малко – около 30 процента, на второ място се нареждат кандидатите на левицата Ивайло Калфин и Стефан Данаилов. На трето място с около 14 на сто са Меглена Кунева и Любомир Христов. Тотален срив за Синята коалиция показваха прогнозите. Румен Христов и Емануил Йорданов са спечелили около 2% подкрепа. Тези избори за първи път регистрираха и сериозен срив в подкрепата за крайния националист Волен Сидеров.
„Идната неделя ще се поздравим с нов президент и това ще е Росен Плевнелиев“, каза Цецка Цачева в коментар за изборите от Плевен. Тя отчете, че ГЕРБ печели в София и Бургас, а в повечето големи градове партията отива на балотаж. „Това, което имахме като прогноза, в общи линии се сбъдна 100%“, каза и шефът на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той смята изборния резултат на Плевнелиев за добър. Според лидера на БСП Сергей Станишев изборът не е между ГЕРБ и БСП, а е много по-дълбок. „Той е между едноличното управление на ГЕРБ и модела на свободните хора“, каза Станишев. Според него досега не са провеждани избори под такъв натиск и под такъв контролиран вот.
Вчерашният изборен ден бе удължен от ЦИК до 20 часа заради опашките пред изборните секции.
Хората масово отказваха да бъдат анкетирани за кого са гласували. „Такъв страх не е имало от 20 години“, коментираха масово социолози.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване