10/24/11 19:25
(http://radiomilena.com/)

Дамян Туджаров закри Дните на руската инструментална музика

Дамян Туджаров закри Дните на руската инструментална музика, които се проведоха от 13 до 24 октомври 2011 в Бургас.  В концертна зала „Проф.Иван Вулпе” той изнесе  невероятен клавирен рецитал с творби на Сергей Рахманинов. В продължилата два часа програма бяха изпълнени:  Прелюдии оп.23, Вариации на тема Корелли, Музикални моменти оп.16, Соната №2.  Публиката съпреживя Рахманиновата музика, в която съжителстват много  страстни  изблици и хедонистично съзерцание.  Клавирният рецитал зареди присъстващите и поради изключителната техника и  виртуозност на Дамян Туджаров, който  след концерта получи много  цветя и благодарности за невероятното изпълнение и усмихнат раздаде  автографи на своите почитатели.
Дамян е син на Йорданка и Илчо Туджарови. Гордост е за Поморие със своя талант и постижения , които демонстрира в страната и чужбина.

Припомняме част от биографията на Дамян Туджаров, който започва да свири на пиано още на 5 годишна възраст, учи в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров”-Бургас  и в АЕГ „Гео  Милев”. От 1999 участва в майсторски класове на Паоло Поличе, който го кани да продължи обучението си в Италия. Приет е в НМА „Проф. Панчо Владигеров”-София  в класа на проф. Атанас Куртев. През есента на 2001 заминава за Италия да учи в Държавната консерватория за музика „Фаусто Торрефранка”. Има голяма концертна активност и като солист, и в камерни формации.През 2007 завършва Националната академия ”Санта Чечилия” в Рим. Продължава обучението си в НМА – София , където  през 2010 получава магистърска степен. През 2011 г. завършва и специалност електронна музика. Издава диск с „Пролетно тайнство” на Стравински в лична преработка за клавирно дуо и ударни инструменти от четиримата изпълнители и Соната за клавирно дуо и перкусии от Бела Барток.
Дамян Туджаров има награди от национални и международни конкурси.  Преподавател е по камерна музика в института в Ночера Теринезе, по пиано в Музикалния институт „Себастиано Гуци, Ламеция Терме и по музикални технологии в Музикален лицей Анкона.

Откакто е в Италия, Дамян за втори път идва в Бургас, за да изнесе концерт.  На 27-ми октомври ще бъде солист на Камерен оркестър – Ямбол.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване