10/24/11 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Македония “си го сака идентитетот”

в. Дневник

Искреността е голяма човешка черта, особено, ако идва от политик. Гражданите рядко имат възможност да чуят някой министър, а да не говорим за премиер или президент, който открито да говори за политическите премеждия на държавата, която ръководи, разкривайки истини за разговорите си с личности от Европа и света по въпроса за името, идентичността, спора с Гърция.

Но включването на емоциите в политиката и дипломацията, показването на разочарованост, недоволство или еуфория е сигнал за тревога и създава впечатление за повратен момент, след който трябва да се стигне до промяна в политическия курс, а по правило това води до политическа дисквалификация на емоционалния политик.

Такова е впечатлението от интервюто на премиера Никола Груевски за МИА и политическите реакции от тази проява на премиера. Мнозина се питат дали интервюто е сигнал, който означава, че Македония трябва да смени европейския си курс, особено ако Европа не промени политиката на игнориране на македонската идентичност. Опозицията пък поиска Груевски радикално да бъде политически дисквалифициран, тъй като изолира Македония от международната общност и го сравни с Милошевич.

До оповестяването на доклада на Европейския съюз министрите говореха, че той ще бъде реална картина на онова, което се е случвало в Македония през изминалата година. Докладът в най-голяма степен е точно това.

Дори и по-крайните заключения като това за застрашеността на свободата на изразяване, ако не могат напълно да се оправдаят, могат да се разберат, защото са последица от събитията, свързани с телевизия А1, вестниците “Шпиц” и “Време”, които независимо от това, че са “продукт на заговор за престъпно сдружаване”, несъмнено нанесоха огромна вреда на Македония заради неприятните телевизионни кадри как специалната полиция влиза в една медийна къща.

Но устното послание, което изпрати еврокомисарят Щефан Фюле от пресконференцията в Брюксел, а не толкова докладът, е причина за реакцията на премиера Груевски. Неговият пръв отговор, макар остър, все пак бе в рамките на дипломатичния политически тон и вероятно мнозина очакваха премиерът да спре дотук.

Все пак интервюто за МИА премина дипломатическата “червена линия”. От това интервю разбрахме, че каквото и да направи, ако не реши проблема с името, Македония догодина ще загуби препоръката за членство в ЕС! Надявахме се премиерът наистина да има информация, че препоръката ще падне, въпреки всички усилия на правителството, ако спорът за името не бъде решен. Не е държавническа черта да се предвижда провал в международен план заради политически натиск от Брюксел.

Местната общественост много добре знае, че Европейският съюз, независимо от стандартите за демокрация, човешки и малцинствени права, които лансира и за които се застъпва в своя двор, толерира и подкрепя една своя членка - Република Гърция, която открито погазва основните европейски принципи. В Македония няма гражданин, на който да не е ясна тази практика на Брюксел.

Потвърждение за това е отговорът на еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле на въпроса защо се игнорира македонският език в доклада на ЕС. Той малко смутено заяви, че не се игнорира езикът, а Европа не иска да игнорира установената практика през изминалите години във връзка с този въпрос. С други думи Фюле по фройдистки призна, че през изминалите няколко години в ЕС е възникнала практика, когато се пишат доклади за Македония да не се споменава името на езика, т.е. определението “македонски”, с което се идентифицират институциите в Македония.

Какво послание Европейският съюз изпраща на Македония? Установихме практика да не ви наричаме македонци, да не назоваваме вашия език, вашата идентичност, вашите институции, да използваме евфемизми и синоними за това - скопяни, славомакедонски език, език на мнозинството и подобни или изобщо да не ви споменаваме, ако за това няма необходимост.

Дали тази практика може да бъде променена, ако Македония реши проблема с името ...

Публикувана на 10/24/11 21:20 http://e-vestnik.bg/12960/makedoniya-si-go-saka-identitetot/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване