10/31/11 22:49
(http://e-vestnik.bg/)

Борисов шеф на фирма, уличена в нелегално производство на цигари 1995 г.

Следващите редове са откъс със съкращения от книгата “В сянката на Борисов.

Статия от в. „Стандарт”, която описва акцията на данъчни и полиция във фирмата на Бойко Борисов „Тео интернационал” през 1995 г.


На 25 март 1995 г. данъчни и спецполицаи правят акция в отдалечения бургаски квартал “Крайморие” и съобщават, че са открили цех за нелегално производство на цигари. Акцията е по сигнал, че в складове на държавна фирма, дадени под наем на частна фирма, има тайно производство. Но в помещенията са останали само пакетиращи машини и накъсани цигари. Заключенията на спецовете са, че са произвеждани нелегално български цигари „Арда” и „Кентон” – за вътрешния пазар и за износ в страните от бившия СССР – ОНД. В някои съобщения за случая се казва, че са произвеждани също така и цигари „Марлборо” и „Мелник”. Към онзи момент производството на цигари в България е все още държавен монопол, марките “Арда”, “Кентон” и “Мелник” не са преотстъпвани на частен производител. Възможно е само пакетиране и дистрибуция от частни фирми. Въпреки това на много места се появяват нелегално произведени цигари български марки, които не са със същото качество като оригиналните – ментета.

При акцията в “Крайморие” данъчните и спецполицаите не намират машини за производство на цигари. Личи, че те са изнесени преди те да нахлуят. Някой е предупредил собствениците им достатъчно рано, за да откарат обемистата техника. Наемател на помещенията е фирмата „Тео интернешънъл”, гласи съобщението за пресата. Случаят е описан в повечето вестници няколко дни по-късно, когато е пуснато прессъобщение.

Бойко още е г-н Никой

Бойко Борисов е неизвестен за медиите и никой ни най-малко не се интересува от него. Затова този инцидент не може да се пише в графата “компромати за Борисов, измислени от неговите противници”.
Никой тогава не се сеща да напише, че Борисов е съдружник и член на съвета на директорите на тази фирма, заедно с Румен Николов-Пашата и Иво Каменов от добре известната варненска групировка ТИМ. Тогава и сикаджията, и тимаджията са по-слабо познати в медиите, но все пак познати, най-малко от криминалните хроники.

Подписи на членовете на борда на директорите, с председател Бойко Борисов и Румен Николов-Пашата - член. Документите са публикувани за пръв път от сайта „Биволъ” и никъде другаде.

Фирмата, чийто помещения са запечатани след проверката, всъщност се казва „Тео интернационал” АД, макар че се среща тук-там из публикации и като „интернешънъл”. На складовете в “Крайморие”, които са наети от нея, местните им викат “цигарената фабрика”.
Ето какво е писал на 31 март 1995 г. във в. „Стандарт” журналистът Асен Йорданов, дългогодишен кореспондент на 3 национални всекидневника в региона:
„Съмняваме се, че в аферата са замесени висши офицери от МВР, казаха отлично информирани. Вътрешен човек трябва да е издал какво се готви, защото е изтекла информация за операцията. Нелегалните производители успели да изнесат повечето съоръжения и да скрият незаконните цигари…
Суровината пристигала от завода в Стара Загора, произвеждали се главно евтините български марки “Арда” и “Кентон”. Стоката се пласирала без бандерол на вътрешния пазар, а вървяла добре и в ОНД. Запечатвахме тайно картоните по къщите си, признаха жители на квартал “Крайморие”. Плащали им на парче.
Пет пъти настоявали данъчните спецове пред РДВР Бургас за проверка по сигнала. Ревизорите не можели да проникнат на територията сами, защото там имало въоръжена охрана с немски овчарки. Полицията отлагала много пъти акцията, защото обяснявала, че проучва каналите на суровината и готовата продукция…
От фирмата са подали молба за лиценз за пакетиране на цигари и смятат, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване