01/17/12 00:58
(http://e-vestnik.bg/)

Кой владее зимните курорти 3. Врътките на Цветелина с Пампорово

Връх Снежанка в курорта Пампорово и един от лифтовете. Снимка: Туристически сайт за Пампорово

(Продължение - виж тук за Витоша и Банско, и за Боровец - съвместно проучване на bivol.bg и e-vestnik)

Курортът Пампорово е единствения зимен курорт у нас, чийто собственик не се крие по островите чрез офшорни фирми. Но това не значи, че там всичко е ясно и слънчево.
„Пампорово” АД е притежание на банкерката Цветелина Бориславова, чрез нейни фирми и фондове.
Собственици на почти половината акции в „Пампорово” АД са нейният фонд СиЕсАйЕф (CSIF - Clever Synergies Investment Fund – Умен съвместен инвестиционен фонд), основан през 2005 г. Останалите акции са на „Перла мениджмънт” ЕООД на Диян Христов Станчев. Но Станчев е и прокурист на фонда (CSIF) и очевидно доверен човек и представляващ Бориславова.
“Пампорово” АД обаче е заложено срещу кредит от “Инвестбанк” (на Петя Славова) от 2004 г. за 4 млн. лв. и друг кредит от Корпоративна търговска банка (на Цветан Василев) за 7,5 млн евро, сключен през 2008 г. Според регистрите кредитът към „Инвестбанк” още не е погасен, въпреки че това е трябвало да стане през 2009 г. На запитване към дружеството от страна на e-vestnik и „Биволъ” дали този кредит е изплатен, предоговорен или курортът вече е на „Инвестбанк” (доколкото е заложен срещу кредита), последва пълно мълчание. Публичното дружество, чиито акции се търгуват на борсата, не благоволява да осветли обществото в какво състояние е. Ако не беше публично дружество и не притежаваше един от най-големите зимни курорти в България - окей, тяхна си работа. Но…

Впрочем, докато се стигне до това разпределение на акциите в акционерното дружество, има дълги години на невероятни врътки, продаване, купуване и т. н. от страна на фирми и на банката на Бориславова (по онова време) - СИБанк.

Как Цветелина придоби банка и Пампорово

Бориславова се появява от нищото и оглавява тази банка през 2002 г. Тогава става известна единствено с това, че е спътницата в живота (и в бизнеса) на тогавашния популярен главен секретар на МВР Бойко Борисов.
По онова време тя е съдружник с Борисов в някои фирми, включително в една от неговите охранителни фирми „Ипон”. Съдружник е и със сикаджията Румен Николов - Пашата. И тримата се появяват в протоколи от заседания на фирмата „Тео интернационал” АД, която е уличена в нелегално производство на цигари. Поради съдружието й с хора като на Пашата и Борисов, през 1998 г. срещу нея е извършен атентат - взривен е джипът й, тя за късмет оцелява. Дори когато главен секретар на МВР става Борисов, следствието за този атентат не е доведено докрай.
Бориславова през 90-те влиза в няколко дружества на текстилни, химически и др. предприятия. Родителите й са работили дълги години като технически персонал по български посолства в чужбина, бащата е работил за Държавна сигурност - външно разузнаване. Тя самата в края на комунизма работи за фирми, свързани с ДС, а при демокрацията веднага започва частен бизнес.
През 2001 г. на власт идва правителството на Симеон, който назначава Бойко Борисов за главен секретар на МВР. Приятелката му Цветелина придружава царицата при разни посещения. Това едва ли е достатъчно основание тя да стане шеф на СИБанк - частна банка, наляла снага с подкрепата на държавата.

Банката към онзи момент е на ресторантьора Славчо Христов, който седи зад приватизационните сделки и за Боровец, и за Пампорово, и Златни пясъци. В СИБанк правителството на Костов е набутало множество плащания към държавата - такси, осигуровки, глоби, данъци. Това превръща банката в една от най-стабилните. И в голяма хапка за амбициозната бъдеща банкерка.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване