10/31/11 18:32
(http://www.klassa.bg/)

Йената с тригодишен срив срещу долара

Йената падна най-силно спрямо зелените пари за последните три години, след като Япония предприе мерки на пазарите за отслабване на собствената си валута, предаде „Блумбърг“. Това е третият пореден опит за тази година, след като парите от Страната на изгряващото слънце достигнаха до следвоенен рекорд. Това заплаши износителите от островната страна. Понижението на азиатските пари беше срещу всички основни конкуренти. Норвежката крона изгуби срещу всички главни валути с изключение на йената. Доларът беше на другия полюс и поскъпна спрямо останалите парични единици.
Йената отстъпи 2.9% до 78.03 за долар, след като докосна следвоенния рекорд от 75.35 йени за долар. Азиатската валута изгуби и 1.7% до 109.13 за евро. Срещу австралийските пари понижението беше от 1.6% до 82.47 йени за долар. Стойността на еврото спадна с 1% до 1.4003 долара. Швейцарският франк спечели 0.2% до ниво от 1.2185 за евро. По-рано японската валута изгуби над 4% заради намесата на финансовия министър. Това е най-големият спад на йената в рамките на деня след срива и на 28 октомври 2008 г., три дни преди Bank of Japan да намали процента на целевите кредити. Доларът спечели 1.3% до 1.6932 бразилски реала. Норвежката крона спадна с 0.3% срещу еврото до 7.7028 и с 1.2% до 5.4994 за долар.
След оптимизма, на който бяхме свидетели през изминалите 3 седмици, тази седмица започва с понижение на еврото спрямо долара, коментира Пламен Пейчев от Trader.bg. „Какво ще е представянето на европейската единна валута в следващите дни, ще зависи най-вече от новините около срещата на върха на лидерите на страните от Г-20 в Кан, Франция, която е планирана за 4-5 ноември.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване