11/01/11 18:54
(http://www.klassa.bg/)

Червена вълна заля борсите, еврото се срина

Световните индекси, еврото и петролът се сринаха след решението на гръцкия премиер Георгиос Папандреу да проведе референдум в страната относно мерките за спасяване на Атина, предаде "Блумбърг". Пазарните участници през деня изпитаха опасения относно изхода на предложението, тъй като, ако гърците се противопоставят на спасителния план, страната ще изпадне в неконтролируем фалит. През деня рейтинговата агенция Fitch коментира, че рискът от насилствен фалит на Гърция се увеличава, тъй като е много вероятно планът да бъде отхвърлен. Според агенцията подобни действия увеличават шансовете Атина да напусне еврозоната. Подобно бе и мнението на бившия финансов министър на южната ни съседка Стефанос Манос, който обясни, че референдумът бута страната отново към драхмата. По думите му действията на Папандреу поставят под опасност изплащането на следващия транш за страната.
По време на търговската сесия единната валута записа загуби за трети пореден ден и се срина с 1.6 на сто спрямо долара до 1.36 долара за евро. Еврото изгуби и 1.5% спрямо йената до 106.75 йени. Опасенията около евентуалния референдум понижиха и цените на петрола, като сортът брент се понижи с близо 2% до 107.4 долара, а суровият петрол спадна с 2.3 на сто до 90.9 долара. Европейските индекси също останаха разочаровани от действията на Гърция и записаха силни понижения, като тенденцията за спад бе последвана и от индикаторите зад Океана.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване