12/12/11 22:10
(http://e-vestnik.bg/)

Ирландия - мир, размирици и рецесия

Стар казан, изложен като музеен експонат в спиртоварната “Джеймисън” в Ирландия. Снимка: Сайт на “Джеймисън”

Навършиха се три години от кончината на “келтския тигър”, както бе прието да се нарича икономическото чудо, сътворено в Ирландия. Парламентарните избори, произведени през тази година в двете части на разделения остров, потвърдиха статуквото в Белфаст, но смениха управляващата коалиция в Дъблин.

Изборите на север бяха вот в полза на стабилността и спокойствието. За първи път от 40 години събранието на Северна Ирландия завърши пълния си четиригодишен мандат, а изборите за нов местен законодателен орган бяха концентрирани върху социално-икономическите проблеми на британската провинция, които еднакво засягат протестанти и католици, лоялисти и републиканци.

Демократическата юнионистка партия (ДЮП) остана водещ партньор в правителствената коалиция. Шин Фейн (ШФ), която е общоирландска националистическа и републиканска партия, консолидира позицията си на втора политическа сила. Третият член на коалицията, Партията на алианса (АП), има деликатната задача да поема онези министерски портфейли, които на този етап са политически неприемливи за двете големи управляващи партии.

Типичен е примерът с министерството на правосъдието, което едновременно отговаря за полицията и за затворите. Те са два от основните инструменти за борба с остатъчните формации на нелегалния републикански екстремизъм и са смятани сред католическото малцинство за символи на насилието от епохата на 30-годишната гражданска война през втората половина на миналия век, която официално се бележи с евфемизма “размириците”.

Консолидацията на мирния процес не бе посрещната добре в средите на републиканците дисиденти, които след разоръжаването на главната паравоенна формация ИРА-И (Ирландска републиканска армия - извънредна) се прегрупираха за продължаване на въоръжената съпротива с цел пълното изтегляне на британските войски и създаване на “Обединена ирландска социалистическа република”. Те реагираха с бомбени атентати и с убийства на британски военнослужещи и местни полицаи, между които и католици.

Най-активна във въоръженото насилие на този етап е новосъздадената групировка ОНХ (Огли нъ Херън, Oglaigh na hEireann), чието наименование в превод от ирландски език означава едновременно “войници, бойци, доброволци на Ирландия”. Името датира от 1913 година, а от 1922 година е неизменно използвано от всички разроили се групировки на ИРА.

В Република Ирландия обаче това е официалното ирландско название на въоръжените сили на страната, които на английски език се наричат Сили за отбрана (Defence Forces) и включват сухопътни войски (Army), военноморска служба (Naval Service), военновъздушен корпус (Air Corps) и резервни сили за отбрана (Reserve Defence Force).

Оскъдна е информацията за ОНХ. Твърди се, че тя разчита на доброволци дисиденти с боен опит от редовете на ИРА-И, ИРА-Д (действителна) и ИРА-П (приемствена), като не е изключено в нея да присъстват и елементи от разформировалата се ИНЛА (Ирландска национално-освободителна армия). Набира кадри най-вече сред младежите. Тази смесица от поколения проличава в планирането и осъществяването на атентатите.

Засега ОНХ декларира отказ да създава свое политическо крило, което прави групировката още по-недостъпна и непредсказуема. Тя остава главна заплаха за мирния процес в Северна Ирландия. Мирният процес на север не фигурира сред политическите приоритети на Дъблин, чиято главна грижа е излизането от рецесията.

Силна правителствена коалиция и отслабена опозиция характеризират новоизбрания парламент на Ирландия. Умерено консервативната партия Фина Фойл (ФФ) отстъпи управлението на подчертано консервативната Фина Гейл (ФГ), понесе главния удар от прогнозирания наказателен вот и изхвърли в извънпарламентарното небитие съюзниците си от Зелената партия (ЗП), която загуби всичките си депутатски места. Лидерът на ФГ Енда Кени оглави коалиционно правителство с участието на Лейбъристката партия (ЛП) и разполага с абсолютно мнозинство в парламента. Запазена бе формулата “консерватори плюс левичари”.

Срещу двупартийната коалиция, разполагаща със 113 места, стоят 53 депутати, които обаче не съставляват единна опозиция. Първо, не всички принадлежат към самостоятелни партии, тъй като 15 от тях са независими. Второ, само още две партии формираха свои ...

Публикувана на 12/12/11 22:10 http://e-vestnik.bg/13370/irlandiya-mir-razmiritsi-i-retsesiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване