12/14/11 18:41
(http://www.klassa.bg/)

Единната валута тръгна към едногодишно дъно

Отминалата сесия продължи натиска върху единната валута, започнал в началото на седмицата, и по този начин еврото се доближи в непосредствена близост до дъната си от началото на януари. Негативният за рисковите активи импулс от срещата на Федералния резерв на САЩ във вторник вечерта намери продължение и в сряда предвид липсата на първостепенни новини, които да обърнат пазарните настроения.
Рисковете, които според Американската централна банка стоят пред световната икономика заради дълговата криза в Европа, оставят ръководителите на Фед бдителни по отношение на случващото се от другата страна на Океана. Готовността на институцията да осигури допълнителни средства за икономиката пък подсказва, че все още е рано за по-сериозно покачване на рисковите активи като акциите и високодоходните валути. Наситеният с новини календар ще увеличи значително волатилността най-вече около обявяването на месечния доклад на ЕЦБ за декември, както и данните за индекса на потребителските цени и заетостта в еврозоната. По-слаби от очакванията стойности ще окажат допълнителен натиск върху еврото, особено в комбинация с евентуални новини около дълговете на държавите в региона.
Вчерашният аукцион за 5-годишни италиански държавни ценни книжа потвърди негативните нагласи сред инвеститорите по отношение на ситуацията в Европа, след като доходността по облигациите достигна рекордно високи стойности за последните 14 години. Опасенията на пазарните участници са свързани именно с влошаване на финансовото състояние на Италия, тъй като тя е третата по големина икономика в региона и последствията за останалите държави членки ще бъдат значително по-големи, отколкото след проблемите с Гърция, Португалия и Ирландия до момента.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване