12/18/11 16:35
(http://www.klassa.bg/)

Между 2,5 и 3 млн. лева са загубите на БДЖ

Очаквам загубите от стачката на железничарите да са между 2,5 и 3 млн. лева, каза транспортният министър Ивайло Московски при проверка на работата по жп линията Пловдив- Свиленград. Стачката в БДЖ започна на 24 ноември и завърши на 17 декември със споразумение за колективен трудов договор с „БДЖ- Пътнически превози“.
Предстои той да бъде подписан днес. Ръководството на холдинга и представителите на синдикатите се съгласиха на компромисен вариант - платеният отпуск на железничарите ще бъде намален с 2 дни, а средствата ще отидат във фонд, от който ще се изплащат бонусите от средата на 2012 г. Мениджърите на дружеството обаче запазиха отпускането на допълнителни средства от 250 лева при излизане в отпуск за повече от половината полагащи се дни. Синдикатите се отказаха и от искането си всяко мениджърско решение да бъде съгласувано с тях. Промените в договора засягат и правата при пенсиониране - вместо девет заплати, които се изплащат в момента, компенсацията вече ще е от осем заплати. Договорено е съкращенията на железничарите при намаляване обема на работата да се съгласуват с профсъюзите.
„Споразумението предвижда синдикатите да бъдат информирани, когато се освобождават хора на определени високи длъжности“, обясни Московски. По думите му, ако през следващата година предприятието няма оперативна загуба, може да се предоговори КТД и всички искания на синдикатите да бъдат удовлетворени. Очаква се протестите да забавят на изплащането на възнагражденията за декември. Общо за аванс и заплати на железничарите са нужни около 8 млн. лв. Проблеми при януарските заплати не се предвиждат. От холдинга обявиха, че при нужда има готовност по коледните и новогодишните празници да бъдат пуснати допълнителни влакове.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване