12/21/11 18:27
(http://www.klassa.bg/)

Ирак е изправен пред риск от балканизация

Премиерът на Ирак Нури ал Малики поиска вчера кюрдските власти в Северен Ирак да предадат вицепрезидента Тарик ал Хашеми, срещу когото в Багдад бе издадена заповед за арест, предаде Би Би Си. Ден след изтеглянето на американските войски от Ирак той бе обвинен в тероризъм. Ал Хашеми е най-високопоставеният иракски политик сунит. Според Би Би Си той се намира в Ибрил под протекцията на регионалното правителство на Кюрдистан. Имаше спекулация, че може да отлети за Турция, но те не бяха потвърдени. Ал Хашеми отхвърля обвиненията, че е организирал атаки срещу кабинета. Той обвини премиера, че иска да даде цялата власт в ръцете на шиитите, към които принадлежи.
Докато вицепрезидентът се укрива, политическият блок „Ал Иракия“ на Ал Хашеми нареди на своите министри и депутати да бойкотират властта. Което накара премиера в предавана на живо по телевизията пресконференция да ги заплаши, че ще ги отстрани. По повод искането на Ал Хашеми Арабската лига да наблюдава разследването срещу него, премиерът подчерта, че става дума за „криминален случай“ и това не е оправдано. „Няма да допуснем никаква намеса в иракското правосъдие. Осигурихме на Саддам Хюсеин честен процес, ще има такъв и за Ал Хашеми“, каза Ал Малики.
В понеделник иракската телевизия излъчи признания на бодигардове на вицепрезидента, но той ги определи като фалшиви и политизирани. Ал Хашеми настоява да бъде съден в Кюрдистан.
Дълго стаяваното напрежение между шиити и сунити в страната ескалира и правителството на националното единство е заплашено от разтуряне. Ако това се случи, алтернативата е разделяне на Ирак, вид балканизация, отбелязва Би Би Си.
Вчера американският вицепрезидент Джо Байдън е разговарял по телефона с Ал Малики и го е призовал спешно да разговаря с останалите политически лидери, за да се преодолее кризата.
Населението на Ирак е предимно от мюсюлмани шиити, но в района около сирийската граница доминират сунитите, които бяха най-силни при Садам Хюсеин.
Ал Малики се опасява от съюз между населените със сутити части на Ирак и една бъдеща управлявана от сунити Сирия, при положение че сегашният режим в Дамаск падне.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване