01/03/12 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

След 10 години - става ли еврото символ на криза?

в. Ню Йорк таймс

Когато еврото бе въведено точно след полунощ на 1 януари 2002 година, празнични фойерверки озариха небето над централата на Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт. Историческият мост Пон Ньоф в Париж бе осветен в синия цвят на Европейския съюз с 12 лъча, символизиращи 12-те страни, в които общата валута влезе в обращение, докато хората в тези държави се наредиха на опашки пред банкоматите, за да пипнат с ръце новите банкноти, които щяха да напомнят всеки ден за проекта за европейска интеграция и единство.

Десет години по-късно думата “евро” обикновено върви във водещите новини заедно с думата “криза”. Вместо да бъдат домакини на тържества по случай 10-ата годишнина на общата валута, политиците изглежда стоят възможно най-тихи, сякаш се надяват да не нарушат краткото спокойствие, което настъпи с празничния период, след като ЕЦБ инжектира близо 500 милиарда евро в европейската банкова система през декември.

Брюксел не предвиди нито церемония, нито дори пресконференция за отбелязване на юбилея. Това дава тона за страните членки, много от които се ограничават с възможния минимум, като се подготвят да въведат в обращение възпоменателна монета с номинал 2 евро по случай годишнината. На нея са изобразени типът общи символи - семейство, кораб, завод и вятърни турбини, които спечелиха на еврото репутацията на валута, замислена от специална комисия да не обиди никого, но която е малко вероятно и да вдъхновява.

Дори ако не бе кризата, може би е по-добре денят преди 10 години да бъде забравен бързо. Много повече от празненствата в умовете на потребителите след въвеждането на еврото остана закръглянето на цените нагоре в супермаркетите, ресторантите и баровете.

Икономисти казват, че поскъпванията са били преувеличени и компенсирани от поевтиняването на по-скъпите стоки. Историите за опортюнистични измами с цените във всекидневието обаче се увеличиха, а не намаляха в колективната памет. Освен това в еврозоната е широко разпространено схващането, че цената на живота се повишила значително в резултат на въвеждането на еврото.

“Проблемът е, че за германците, последните цени в (германски) марки са замразени в техните умове и те сравняват цените в евро сега с онези (отпреди 10 години)”, казва Ансгар Белке, директор за изследванията в Германския институт за икономически изследвания и член на екипа валутни експерти към Европейския парламент.

Белке разказва, че когато участвал неотдавна в радиопредавания, за да говори за сложността на валутния съюз, всички слушатели, които се обадили, искали да се изкажат за повишаването на цените. “Хората масово вярват, че еврото е огромна измама”, обобщава той.

По много показатели еврото е успех, като замени германската марка като втората резервна валута в света. Инфлацията е държана под контрол - главната цел на ЕЦБ. Еврото все още е по-скъпо спрямо долара в сравнение с момента, когато бе въведено като обменна валута при курс от 1,18 долара през 1998 година - три години преди металните и книжните евро да се озоват в ръцете на потребителите.

То обаче спадна до 15-месечен минимум спрямо щатската валута миналата седмица при ниво от около 1,29 долара, доближавайки се плътно до 10-годишния минимум спрямо японската и за кратко потъна под 100 йени. Еврото обаче предизвиква слаба привързаност или патриотизъм в сравнение с долара в Съединените щати, като няма прякор, сравним със “зеления гръб”. Най-скъпите спомени са запазени за старите национални валути.

За Иван Гроси, търговски представител, който работи в Рим, появата на новата валута никога не е била кой знае какъв повод за празнуване. “Израснах с лирата, тя бе като член на семейството, и се натъжих силно, когато бе въведено еврото”, разказва той. Джейсън Шарби, французин, който учи бизнес от другата страна на Ламанша в Лондон, нарича еврото “монополна валута”. “Френският франк бе по-солиден. Човек имаше ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване