01/09/12 15:52
(http://www.klassa.bg/)

Домакинствата забогатяха с 4,6 млрд. лв. за година

Финансовото богатство на населението скочи с 4,6 млрд. лв. в края на септември 2011 г. спрямо същия период на 2010 г., показва анализ на Industry Watch. В края на деветия месец на миналата година богатството на домакинствата достига 42,6 млрд. лв. спрямо 38 млрд. година по-рано. Това означава, че темпът на растеж на богатството се ускорява до 12% годишно към края на третото тримесечие, задържайки се трайно над 10% през последната година. За юли-септември депозитите нарастват с около 1 млрд. лв., а активите в пенсионни фондове отчитат слаб растеж. Именно увеличението на влоговете на домакинствата компенсира поредното обезценяване на жилищата, категорични са експертите. В периода след кризата разликата между цените в градовете с най-скъпи и най-евтини жилища се свива близо 2 пъти спрямо рекордно високите стойности, достигнати по време на пика на пазара. Въпреки че към настоящия момент търсенето на жилища остава относително слабо, данните показват, че в следващите тримесечия може да се очаква активизиране на купувачите.
В същото време към края на септември у нас по-съществено намаление е имало при нежилищната задлъжнялост, докато ипотечният дълг плавно е продължил да нараства. В резултат на всичко това общото нетно богатство се променя слабо през последните 3 години, възлизайки на около 118 млрд. лева към настоящия момент.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване