04/05/12 18:02
(http://www.klassa.bg/)

Жилищата ни се обезцениха с 12,6 млрд. лв. за година

Жилищните имоти, купени със собствени средства или на кредит, са се обезценили с 12,65 млрд. лв. за миналата година. В края на 2011 г. те се оценяват на 207,9 млрд. лв. спрямо 220,6 млрд. през декември 2010 г. Това сочи анализ на богатството и дълга на домакинствата на УниКредит Булбанк. Общо обаче за цялата минала година финансовото богатство на хората в страната се е увеличило с рекордните 4 млрд. лв., а само за последните три месеца - с 1,8 млрд. лв. до общо 19,2 млрд. Това се дължи най-вече на депозитите, които за септември-декември са скочили с 1,4 млрд. лв.
Според анализаторите на банката влоговете са записали двуцифрен годишен ръст през последното тримесечие на миналата година, като към края на декември имат 77,3% дял от всички финансови активи. Само за година спестяванията са нараснали от общо 27,34 млрд. лв. на 30,88 млрд. лв. Депозитите в лева нарастват близо четири пъти по-бързо от тези в чужда валута и вече ги надминават, като към края на 2011 г. левовите депозити са вече над 15,5 млрд. лв., сочат още данните. Голямото увеличение на спестяванията в местна валута се дължи и на по-високите нива на доходност. Успоредно с увеличаването на спестяванията населението продължава да намалява задлъжнялостта си, като в края на годината дълговете вече са под 52% спрямо рекордните 71% в началото на 2009 г. „Прогнозите са задлъжнялостта да се понижи до около 47% в края на тази година и едва от 2013 г. да започне да се стабилизира“, смята Милен Касабов, старши икономист в УниКредит Булбанк.
Припомняме, че в последния си доклад икономистите от Industry Watch отчетоха 13 на сто растеж на личните активи на домакинства до 44,8 млрд. лв. Според експертите съвкупното финансово и жилищно състояние на населението е било 140 млрд. лева. към края на 2011 г. Изследването потвърждава отчетената от УниКредит тенденция за намаляване на жилищното богатство, като отчита, че основен принос за растежа има увеличението на финансовите активи.
Общият дълг на домакинствата от септември 2009 г. до декември 2011 г. е намалял с 500 млн. лв. до 20,7 млрд. лв, сочат данните на УниКредит Булбанк. Банковите задължения в чужда валута продължават да се покачват с добри темпове, докато тези в местна валута намаляват през 2011 г.
Потребителските кредити от небанкови финансови институции се увеличават с 9,4% на годишна база и достигат до 860,2 млн. лв. В същото време делът на лизинговите договори е намалял наполовина спрямо нивата от 2008 г., като на годишна база се е свил с 23% до 258,9 млн. лв. Икономистите отчитат, че загубите при активите, свързани с българския капиталов пазар, продължават. Инвестициите в акции са изтрили 285 млн. лв. през цялата предходна година и техният дял от общите финансови активи намаля рекордно до едва 2,2%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване