01/24/12 13:04
(http://radiomilena.com/)

Подписват споразумение за консервация, реставрация и социализация на древния град „Аква Калиде – Термополис”

На 25 януари 2012 г. /сряда/ министърът на културата Вежди Рашидов, кметът на Бургас Димитър Николов и ръководството на „Доуш Холдинг”- Турция, ще подпишат тристранно Споразумение за съвместна дейност и сътрудничество в областта на опазването и развитието на недвижимото археологическо наследство на територията на Бургаските минерални бани, част от археологически обект „АКВА КАЛИДЕ – ТЕРМОПОЛИС”.

Официалната церемония по подписването на Споразумението ще се състои от 11:30 часа в зала „Колегиум” на Министерството на културата.

Както е известно, на 27 октомври м.г. в Министерството на културата се състоя среща с г-н Ертан Япаджъ – ръководител проекти в „Доуш Холдинг”, Турция. На срещата бе декларирана готовност холдингът да подпомогне безвъзмездно финансово консервацията, реставрацията и социализацията на късноантичната и средновековна структура в района на Бургаските минерални бани, част от археологически обект „АКВА КАЛИДЕ – ТЕРМОПОЛИС”, включваща в своята структура и банята на Сюлейман І Великолепни от 16-и век, намираща се между кв. Банево и кв. Ветрен, община Бургас. Размерът на предложената безвъзмездна финансова помощ от „Доуш Холдинг” е 500 хиляди лева.

Поради характера на собствеността върху имота (публична общинска на имота и сградите, и публична държавна върху археологическата субстанция), се прие модел на тристранно сътрудничество между „Доуш холдинг”, Министерство на културата и Община Бургас.

Намеренията на Министерството на културата са до пролетта на тази година да се състави подробна програма за всички дейности по проекта и в началото на лятото да започне неговата реализация.

 

 

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване