01/25/12 23:02
(http://e-vestnik.bg/)

Държавният капитализъм във възход

Разпространението на един нов модел на правене на бизнес в нововъзникващите пазарни икономики ще причини засилващи се проблеми. Удивителни корпоративни централи промениха през последните 15 години до неузнаваемост облика на големите градове в страните с нововъзникваща пазарна икономика.

Сградата на китайската централна телевизия в Пекин прилича на ходещо гигантско извънземно на хоризонта; 88-етажните кули Петронас в Куала Лумпур, които са дом на едноименната малайзийска петролна компания (Petronas); ослепителният офис на могъщата руска банка ВТБ, разположен в самото сърце на новия финансов район в Москва.

Всички тези архитектурни чудеса са свидетелства за възхода на един нов вид хибридна корпорация, която е подкрепяна от държавата, но се държи като частна мултинационална компания.

Държавният капитализъм не е нова идея, за което свидетелства Източноиндийската компания. Той обаче преживява силно възраждане. През 90-те години на 20-и век по-голямата част от държавните компании бяха малко повече от държавни ведомства в нововъзникващите пазарни икономики; по презумпция се приемаше, че когато икономиката достигне зрялост, съответното правителство ще ги закрие или приватизира.

Те обаче не дават признаци, че отпускат юздите на управлението, нито в ключовите сектори от икономиката (всичките десет най-големи петролни и газови фирми в света, от гледна точка на резервите, са държавни), нито на основните пазари (на държавните компании се пада дял от 80% от стойността на китайската фондова борса и 62% от руската).

При това държавните компании са в настъпление. Погледнете само новите икономически сектори и почти във всеки се вижда някой гигант: China Mobile, например, има 600 милиона клиенти. На държавните фирми се пада дял от една трета от преките чуждестранни инвестиции в нововъзникващите пазарни икономики в периода 2003-2010 година.

Докато Западът е обхванат от паника, а новите икономически сили процъфтяват, китайците вече не гледат на държавните фирми като на междинни станции по пътя към либералния капитализъм; те по-скоро ги възприемат като траен модел.

Китайците мислят, че са подобрили капитализма, така че да работи по-ефективно, и все повече ръководители на нововъзникващи пазарни икономики се съгласяват с тях. Бразилското правителство, което пое по пътя на приватизацията през 90-те години на 20-и век, сега се меси в работата на корпорации като Vale и Petrobas и принуждава по-малки компании да се сливат, за да формират национални “шампиони”. Република Южна Африка също флиртура с модела.

Този развой повдига два въпроса. Колко успешен е моделът? И какви са последиците от него - за и отвъд нововъзникващите пазарни икономики?

Законът за намаляващите печалби

Поддръжниците на държавния капитализъм твърдят, че той може да осигури както стабилност, така и икономически растеж. Дивата приватизация в Русия при президента Борис Елцин през 90-те години на 20-и век обезпокои мнозина в нововъзникващите пазарни икономики и затвърди възприятието, че правителствата могат да смекчат натиска, който упражняват капитализмът и глобализацията, като осигурят не само физическа инфраструктура под формата на пътища и мостове, но и водещи компании.

Така правителството на Ли Куан Ю в Сингапур, един от първите изразители на тази идея, допусна чуждестранните фирми в страната и възприе схващанията на западните мениджъри, но и притежаваше дялове от компании. Водещият последовател на този модел сега е Китай.

Тясната връзка между държавата и бизнеса там без съмнение ще бъде демонстрирана, когато световният елит се събере в швейцарския курорт Давос от 25 до 29 януари. При западняците правителствените делегати ще бъдат на противоположна позиция със своите колеги от бизнес средите; китайските представители и от държавния, и от частния сектор обикновено имат обща гледна точка и дори едни и същи патриотични акценти в своите изказвания.

Новият модел има малка прилика с катастрофалната поредица от национализации във Великобритания и други страни преди половин век. Китайските инфраструктурни компании печелят поръчки в цял свят. Най-добрите национални “шампиони” гледат навън и придобиват ...

Публикувана на 01/25/12 23:02 http://e-vestnik.bg/13733/darzhavniyat-kapitalizam-vav-vazhod/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване