01/29/12 20:40
(http://radiomilena.com/)

Приключи обсъждането на проектобюджета за 2012 г.

През изминалите две седмици протече обсъждането на проектобюджета на Община Поморие за 2012 г. и отчета на изпълнението на Бюджет 2011.
Кметът на общината Иван Алексиев, неговите заместници и служители от администрацията обиколиха всички населени места на общината и проведоха 19 срещи с жителите й. На тези срещи беше разяснено актуалното финансово състояние на общината, представен бе отчетът на изпълнението на бюджета за 2011 г. и бяха очертани основните параметри на планирания бюджет за 2012 г, както и заложените обекти от капиталовата програма.
Основно бе задаван въпросът за отговорността на предходното управление, след като хората узнаваха за неразплатените задължения от над 5 млн. лева, които следва да се изплатят до 31.12.2012 г. Поради тези задължения рязко се намалява разполагаемият финансов ресурс на общината за текущи и капиталови разходи. Кметът запозна жителите на общината с предприетите мерки, а именно – отправено искане към Сметната палата и Агенцията за държавен и финасов контрол за извършване на пълна финансова ревизия за предходните 8 години и установяване отговорността на лицата, допуснали нарушения на финансовата и бюджетна дисциплина и свръхзадлъжнялост на общината.
От направения обход се установиха редица сходни проблеми за различните селища като: лоша инфраструктура, разбити улици и тротоари, общински сгради в лошо състояние, запуснати паркове, неподдържани и разградени гробищни паркове, неудобна и нефункционална транспортна схема на обществения транспорт в общината, липса на достатъчно съдове за битови отпадъци и пропуски при извозването на сметта, наличие на нерегламентирани сметища и слаб контрол в тази сфера.
При обсъждането на капиталовата програма се направиха предложения за благоустрояване на редица улици и тротоари в различни населени места, но всички предложения надхвърляха многократно сумата на планираните инвестиции, поради което се записаха приоритетните обекти, където ремонтът и/или благоустрояването не търпи отлагане, например жителите на редица селища приеха да се  чакълират улици за сметка на благоустрояване на паркове, да се изградят или ремонтират с предимство детски градини и детски кътове в населените места, което беше заложено в капиталовата програма за 2012 г.
Предстои да се извърши анализ на протоколираните предложения от обсъжданията и да се отразят в съответните проекти, след което окончателният вариант на проектобюджета на Община Поморие, заедно с капиталовата програма ще се внесе в Общински съвет Поморие за обсъждане в комисиите и ще се публикува на сайта на общината.

 


Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване