02/02/12 19:15
(http://www.klassa.bg/)

Кой печели от безредиците в Египет

Най-малко 74 души загубиха живота си след сбиване между футболни ултраси в Египет. Политиците реагираха може би преди полицията – ислямистите от “Мюсюлманско братство” обвиниха поред привържениците на сваления президент Хосни Мубарак и дявола (имена, които за мнозина в Египет са аналогични), че са режисирали размириците.
Възможно е случаят да е инцидент, предизвикан от груби фенове, лоши мерки за охрана и разпалените страсти на стадиона. Не това обаче подозират самите египтяни, затова като при всички подобни ситуации трябва да се запитаме – кой печели от всичко?
Странното е, че ако съдим по този критерий – най-много печелят от самото “Мюсюлманско братство”. Към редакционното приключване на броя гневни египтяни искаха оставката на военния съвет и екзекуцията на маршал Хюсеин Тантауи...
От една страна, Тантауи се готви да предаде властта именно на “Мюсюлманско братство”, което е най-популярната партия в страната. От друга – ако властта бъде предадена и получена според пътната карта, ислямистката партия ще има ограничени правомощия. Ако армията е готова да се намеси при злоупотреба с власт, “Мюсюлманско братство” ще трябва да участва в изграждането на едно демократично общество. Дали това е целта на нейното ръководство?
Но ако военните бъдат свалени от власт поради народното недоволство? Тогава ще трябва да си стоят в казармите, докато най-могъщата партия оформя бъдещия облик на страната по своя визия.
Независимо дали случаят е бил предизвикан или не, да се използва смъртта на толкова хора безспорно е неморално. Но за сметка на това открива такива възможности.
Ще се подадат ли на изкушението от “Мюсюлманското братство”? Въпросът още няма отговор.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване