02/05/12 18:42
(http://www.klassa.bg/)

Бойко Борисов: Екологията е на първо място за нас

На първо място за нас е да оставим природата екологично чиста за следващите поколения и чак след това съблюдаваме финансово икономическите ползи. Това заяви премиерът Бойко Борисов вчера на съвместен брифинг с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън в Министерския съвет. Клинтън бе у нас по покана на министъра на външните работи Николай Младенов. Заради снега самолетът й закъсня с 40 минути и тя кацна в София в 12,33 часа. Престоят й в София бе 5 часа. След срещата си с нея, която продължи повече от час и на която присъстваха вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков, военният министър Аню Ангелов, на външните работи - Николай Младенов, на икономиката – Трайчо Трайков, Борисов заяви, че докато българското общество не бъде убедено в безопасността на технологиите за проучване и добив на шистов газ, мораториумът няма да бъде отменен.
Подобно е отношението ми и към ядрената енергия, каза българският министър-председател. „Ако знам, че АЕЦ „Белене“ е рентабилна и безопасна и няма да бъде затворена след 10 години, бих подписал още днес. Към момента по този проект обаче вече са вложени 1,390 млрд. лв. и затова търсим решение на проблема“, заяви още Борисов.
Във връзка с диверсификацията Бойко Борисов каза, че до май т.г. очаква да започне изграждане на газова връзка с Румъния, а до края на годината – с Гърция. На предстояща междуправителствена среща в Анкара през март т.г. пък се очаквало да се реши въпросът за трансграничен газопровод и с Турция.
От своя страна Хилари Клинтън изрази подкрепа за позицията на българското правителство за екологична безопасност. „Ще изпратя Ричард Морнингстар на специални разговори на експертно ниво за това как ние можем да помогнем повече за опазване на вашата околна среда и за постигане на енергийните ви цели“, каза Клинтън. Морнингстар е специален пратеник на държавния секретар по въпросите на Евразийската енергетика.
Клинтън обърна внимание и на борбата с незаконния трафик на ядрен материал, вероятно визирайки програмата на Иран за изработване на атомно оръжие. Тя заяви, че очаква подкрепа от българското правителство за защитата на целия ЕС от ракетни атаки и за плановете за изграждане на антиракетен щит, включително и на наша територия.
Хилари Клинтън насърчи усилията на кабинета за интеграция на ромското малцинство и работата по тази стратегия. На този проблем тя обърна специално внимание по време на посещението си у нас – след визитата в МС Клинтън отиде на среща с ромски представители в американското посолство.

Държавният секретар: САЩ ще бъдат винаги с вас!

Държавният секретар на САЩ благодари на България, че е равностоен партньор на страните от НАТО на мисиите в Афганистан и Косово. „САЩ ще бъдат винаги с вас. Ние сме изключително впечатлени и горди от прогреса, отбелязан от вашата страна, както и от силните взаимоотношения между българските и американските народи и правителства. Искам да благодаря на премиера Борисов и за отличните дискусии между екипите, а също така и на президента и външния министър, с когото работя редовно през цялата година” , каза Клинтън, подчертавайки „задълбочеността и широкия обхват“ на взаимното партньорство.
Българският премиер и американският държавен секретар заедно осъдиха случващото се в Сирия, където правителството използва „брутални методи срещу собственото си население“.
Хилари Клинтън изрази дълбоко разочарование от позицията на Китай и Русия от събота, блокираща резолюцията на ООН. Това е пародия и изопачаване на реалността, каза Клинтън. „13 срещу 2 бяха гласовете в Съвета за сигурност на ООН, каза държавният секретар, в подкрепа на резолюцията бяха страни от целия свят, от всички континенти. Ние ще продължим да работим чрез дипломатически натиск, за да спрем насилието в Сирия“.
Клинтън подчерта, че някои държави продължават да финансират и подкрепят с оръжие сирийското правителство, вероятно визирайки Руската федерация.
Премиерът Борисов заяви от своя страна, че България вече е подписала в рамките на Европейския съвет декларация, осъждаща насилието в Сирия. Както и че случилото се преди дни в Египет, където вече има десетки жертви от един футболен мач и от протестите след него, също трябва да стане обект на международно наблюдение.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване