02/06/12 17:44
(http://www.klassa.bg/)

Еврото отстъпи пред долара и йената

Еврото отстъпи с най-сериозeн темп за тази седмица срещу долара и йената, съобщи „Блумбърг“. Това се случи на фона на ситуацията в Гърция. Притесненията са, че политическите лидери в балканската страна ще се провалят в опитите си да постигнат споразумение. Подобно съглашение ще позволи на държавата да получи втора финансова помощ от международните кредитори. Валутата на Стария континент отстъпи срещу 13 от основните си 16 конкурента. Австралийските пари изгубиха за първи път от пет дни насам, след като продажбите на дребно са намалели. Шведската крона също понижи стойността си срещу всичките основни парични единици с изключение на една.
Преговорите влияят на нагласите по отношение на риска и динамиката на еврото, коментира Джеръми Стреч, ръководител валутна стратегия в Canadian Imperial Bank of Commerce, Лондон. Пазарите са все още леко неспокойни, а заплахата от фалит на Гърция не е изчезнала, добави експертът.
Еврото изгуби над 1% до ниво от 1.3030 долара и се разменяше за 0.7% по-малко спрямо японската парична единица. Цената на единната валута беше 100.04 йени. Зелените пари промениха слабо курса си до равнище от 76.60 йени. Шведската крона пропадна с 1% до ниво от 6.7437 за долар и поевтиня с 0.2% до 8.8069 за евро. Британската лира изгуби 0.4% срещу щатската и японската валута и се търгуваше съответно за 1.5752 долара и 120.7 йени. Тя засили позицията си с 0.3% до равнище от 82.94 пенита за евро. Австралийските пари пропаднаха с 0.7% до 1.0694 долара и отслабнаха с 0.7% до 81.95 йени.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване