02/15/12 16:15
(http://www.klassa.bg/)

Еврото напредна спрямо основните си конкуренти

Единната европейска валута започна убедително търговията в сряда. Причината за ръста на еврото спрямо основните му конкуренти бяха коментарите на Джоу Сяочуан, управителя на Китайската централна банка, че страната му е готова да участва активно в разрешаването на дълговите проблеми на страните от еврозоната. Той заяви, че Китай ще продължи да изкупува дългови ценни книжа, издадени от правителствата на държавите, използващи еврото като валута. Изявлението повиши риск апетита на инвеститорите към по-високодоходни инструменти. Така няколко часа преди започването на американската борсова сесия еврото отчете ръст от около 0,4% спрямо йената и около 0,3% спрямо щатския долар.
Междувременно Японската централна банка изненадващо добави 10 трилиона йени (127 млрд. долара) към програмата си за изкупуване на активи. Освен това бе определено и целево ниво за повишаване на инфлацията до поне 1%. Всички тези мерки имат за цел да се увеличи ликвидността в японската икономика и да се ограничи поскъпването на местната валута. След новината за предприетите мерки от централната банка йената отчете спад за втори пореден ден във водещите си кросове. В сряда сутринта еврото поскъпна с 0,4% до 103,4 йени, което е най-високата му стойност от два месеца насам. Данните за БВП на страните от Европейския съюз също се очаква да окажат силен ефект върху валутните пазари.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване