02/29/12 15:56
(http://www.klassa.bg/)

Еврото поскъпна спрямо основите си конкуренти

Еврото поскъпна спрямо основните си конкуренти, достигайки най-високата си стойност от близо три месеца насам. Оптимизмът на инвеститорите се засили след появилата се спекулация, че Европейската централна банка ще продължи с програмата си за дългосрочно рефинансиране на банките, отпускайки евтини тригодишни заеми. Осигуряването на тези ресурси на банките по всяка вероятност ще допринесе и за ръст в кредитирането. Според пазарните участници тази операция ще подобри ликвидността и ще стимулира търсенето на по-рискови активи в региона. В сряда еврото бе поскъпнало с 0.2% спрямо щатския долар до 1.3483, но все още без успешен пробив на психологическото ниво от 1.35.
Положително влияние върху движението на пазарите оказа и нивото на безработица в най-голямата икономика в еврозоната. През месец февруари безработицата в Германия е останала непроменена на ниво от 6.8%. В сряда вечерта се очакваха и данните за прогнозното БВП в САЩ за последното тримесечие. Предстоеше и изявлението на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, на което се очакваше да разясни какви ще бъдат следващите действия на Фед, по отношение на водената монетарна политика в страната.
Японската йена продължава със слабото си представяне. Само за месец февруари азиатската валута е загубила цели 8.5% спрямо еврото и 5.2% спрямо щатския долар.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване