02/19/12 16:47
(http://e-vestnik.bg/)

Големите актьори си отиват - in memoriam за Георги Черкелов

Една от последните снимки на Георги Черкелов - вав Вашингтон, на гости на дъщеря си. Снимка: Уикипедия

Актьорът Георги Черкелов си отиде на 81 години.
Неотдавна той получи инсулт и беше в тежко състояние, след което от болницата изтече информация, че има подобрение.
За малко повече от месец починаха няколко от големите български актьори в близкото минало - Коста Цонев, Иван Андонов, Сава Хашъмов.
Черкелов придобива най-голяма популярност с отрицателната роля на полицая Богдан Велински от “На всеки километър”, но се е снимал и в някои от най-популярните сериали в миналото - “Семейство Калинкови”, “Демонът на империята”, “Под игото” (1990) и др. Има общо над 70 роли в киното и телевизията, участвал е в “Цар и генерал”, “Вълчицата”, “Бялата стая”, “Зарево над Драва”, “С дъх на бадеми”, “Сватбите на Йоан Асен” и др.
Черкелов е изиграл и над 100 роли в театъра.

Черкелов (вляво) в ролята на висшия полицай Богдан Велински в сериала “На всеки километър”. Прототип на героя му е прочутия полицейски шеф Никола Гешев.

Роден е на 25 юни 1930 г. в Хасково. След като учи три години право в Софийския университет, завършва ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” (сега НАТФИЗ) през 1956 г., специалност актьорско майсторство и режисура. Започва като актьор във Врачанския театър. Идва в София и играе на сцената на Младежкия театър, Сатиричния и накрая Народния. През 1985 г. предпочита да стане директор на Плевенския театър и работи там до 1990 г. Като режисьор е поставял в Плевен “Спасителят в ръжта”.
Заселва се в село Ъглен, недалеч от Луковит, и през последните повече от 20 години живее там.

Черкелов при Слави: Вашингтон си прилича със с. Ъглен (10 мин.)

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване