02/19/12 18:53
(http://www.klassa.bg/)

Последният роман на Мишел Уелбек излезе на български

"Карта и територия" - последният роман на скандалния френски писател Мишел Уелбек, излезе на български с логото на "Факел експрес". Книгата, в която 56-годишният автор описва трагичния край на собствения си живот, бе удостоена през 2010 г. с най-престижната френска литературна награда – "Гонкур".
В същата 2010 г. Мишел Уелбек бе класиран на четвърто място в списъка на медийните личности, които най-много лазят по нервите на французите. Все пак, далеч зад водачите на тази класация, организирана от списание  VSD - президентската съпруга Карла Бруни-Саркози, актьорите Ален Делон и Жерар Депардийо. Мишел Уелбек е псевдоним на Мишел Томас. Роден е на 28 февруари 1956 г. на остров Реюнион, френско владение в Индийски океан. Поради криза в семейството рано е изпратен да живее във Франция при баба си - яростна комунистка, към която той е силно привързан и чиято фамилия по-късно избира за псевдоним. Учи агрономство, дипломира се в специалността екология, но през 1981 г. завършва и Висшето училище за кинематография. Жени се и бързо се развежда веднага след като му се ражда син. Изпада в депресия, лекува се при психиатри.
Започва да работи като системен администратор в различни сектори на държавната администрация, пише стихове и есета, без да бъде забелязан. Повечето издателства отхвърлят текстовете му заради тяхната крайност. Но през 1994 г., още с първия си роман "Разширяване на пространството за борба", печели известност, защото поставя под съмнение либералните постижения на западното общество. Критикува сексуалната свобода, която според него заробва съвременния човек.
Тази тема е развита в следващия му роман - "Елементарни частици" (1998), който стига до мрачен извод - човечеството е обречено. Книгата му носи световно признание, медийният скандал го прави особено популярен. Британският вестник "Сънди телеграф" пише: "Уелбек отново и отново дълбае под обичайната пошлост, за да разкрие неовладените и твърде неудобни чувства, които често се боим да си признаем. Горчивината му е на разочарован идеалист.
Може и да не се съгласите с Уелбек и неговата безпощадно мрачна картина на обществото и човешката природа. Но романът ще ви накара въпреки всичко да преоцените убежденията си, а именно това е стимулиращото предизвикателство на литературата. Книгата е смела и прекрасна." Смятан е за основоположник на ново поколение писатели, които обявяват война на безсърдечието на съвременния човек. Присъждат му наградата "Ноември", но в знак на протест срещу Уелбек нейният основател и спонсор Мишел Денер я закрива.
В "Карта и територия" Уелбек подлага на дисекция темите за мизерията и духовната нищета на човешката душа, за обезличаването на понятието артист. Включва в повествованието реални активни автори, като писателите Филип Соларес и Фредерик Бегбеде, за да бъде убедителен при защита на тезите си. Според рецензента на "Нувел обсерватьор" "писателят прониква в съвременните артистични среди. Очакването е да избухне бомба, а в действителност избликва фойерверк от хумор, сарказъм и меланхолия". Уелбек напусна Франция и живее в Ирландия и Испания, най-вероятно и заради крайно критичното си отношение към исляма, който нарича "глупава и опасна религия".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване