02/26/12 18:50
(http://www.klassa.bg/)

Утре Сърбия ще научи отваря ли се вратата й към ЕС

Външните министри от ЕС се очаква да дадат днес политическото мнение за това готова ли е Сърбия да стане кандидат-член на съюза. Утре на Съвета по общи въпроси ще бъде взето окончателното решение, което ще бъде предложено за утвърждаване от лидерите на 27-те на 1 март. В петък Сърбия и Косово проявиха "европейска зрялост", подписвайки възлови споразумения за сътрудничество, отбелязва „Дойче веле“. Според сключеното в Брюксел споразумение Косово вече ще може да участва в регионални конференции под името Косово*. Звездичката маркира допълнението, че името е в съответствие с резолюция 1244 на ООН и мнението на Международния съд относно декларацията за независимост на Косово. Тази формула е компромисна за двете страни, тъй като резолюцията от 1999 г. потвърждава, че Косово е част от Сърбия, докато съдебното решение от 2010 г. признава отделянето му.
Освен това споразумението включва двустранно съгласие за съвместна гранична охрана, за каквато ЕС настояваше след проявите на насилие, избухнали през декември.
Берлин бе поставил като предусловие намаляване на напрежението между Сърбия и Косово, за да даде съгласие за присъединителния процес. На същата позиция бяха Холандия, Англия, Полша, Литва и Дания. Българският външен министър Николай Младенов призова миналата седмица всички наши партньори от ЕС да предоставят на Сърбия статута на страна-кандидат.
Друг проблем на ЕС е, че Еврокомисията иска да извърши проверка дали е уместно да се сключи с Косово споразумение за стабилизация и асоциация, което е така да се каже преддверието на присъединителния процес. Петте страни от ЕС, които не са признали независимостта на Косово, имат резерви относно сключването на подобно споразумение.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване