03/06/12 10:39
(http://radiomilena.com/)

Благой Филипов-председател на Общински съвет Несебър: Не деля съветниците на мнозинство и опозиция

-Г-н Филипов, за пет заседания през първите 100 дни от новия мандат на Общинския съвет са взети 113 решения.Кои от тях смятате за по-особено значими за развитието на Община Несебър?

-От само себе си се разбира, че когато става въпрос за развитието на общината, това са решенията легитимиращи общинското ръководство-кметът като орган на изпълнителната власт и Общинския съвет – като орган на законодателната власт с необходимото мнозинство, документиращи това развитие. Това са тези решения с които се приемат отчета и бюджета за 2011, актуализираната структура на общинската администрация, новият бюджет, строителната програма и програмата за проектиране.

Искам обаче да напомня, макар че и друг път съм го казвал.В Общинския съвет маловажни въпроси няма. Ако за развитието на общината проблемите и въпросите са от едно естество, към което ние като общински съветници се отнасяме с необходимото внимание и отговорност, то по-същия начин се отнасяме и при вземането на решения по един или друг проблем за даден жител на общината

 

-На първо четене,дневният ред на последното заседание изглеждаше като че ли претоварен и в същото време с точки, по които можеше да си проличи кои са опозиция. В края на краищата по всички точки, вотът в 99,99,99 на сто от случаите бе “за”.Очаквахте ли толкова категоричен положителен вот, и след пет заседания може да се говори за опозиция в местния парламент?

 

-Първо,искам да отбележа, че аз не деля съветниците и групите съветници в Общинския съвет на мнозинство и опозиция. Аз уважавам гласуването на всеки съветник такова каквото е. Надявам се да е по съвест и когато става въпрос за Общината, в защита на общинските интереси. Всяка група сама за себе си преценява по всеки отделен въпрос как да гласува. Това си е нейна линия на поведение. За протокола, аз само регистрирам резултата от гласуването. И той /резултата/ засега, както всеки може да установи по протоколите от заседанията, клони към почти пълен консенсус.

Що се отнася за решенията от последното заседание, моята прогноза бе че в 99,99 на сто от случаите ще има пълно болшинство. Тази прогноза се оформи след като се стигна до разширени заседания на някои от постоянните комисии, но които се оформиха единни становища по бюджета, строителната програма и програмата за проектиране, социалната насоченост на общинската политика.

 

-Вие бяхте избран за втори път за председател на местния орган за самоуправление. След 5 заседания от новия мандат, може ли да кажете по какво си приличат и по какво се различават старият и новият орган?

-Смятам, че сегашният Общински съвет е по-опитен от предишния, тъй като 62 % от съветниците бяха преизбрани.В същото време прави впечатление, че новоизбраните колеги, навлизат сравнително бърза в материята на местното самоуправление, включват се активно в работата на постоянните комисии, инициативни са и в същото време високоотговорни при гласуването на решения по един или друг проблем.

 

 

-Местните данъци и такси не бяха променени за жителите на Несебър и съставните селища на общината. Смятате ли, че постъпленията по тях ще бъдат достатъчни за обезпечаване на дейността на общинската администрация и Общинския съвет?

-В случая не е толкова важно какво смятам аз, а как е гласувано за бюджета. И точно при това гласуване се вижда, че независимо от някои различия, в края на краищата за предложеният от на кмета бюджет 2012 бе гласувано единодушно “за”. Това означава, че ние като съветници, представляващи органа на местното самоуправление, разчитаме и вярваме на разчетите на общинската администрация.

По същия начин се гласува и за строителната програма и програмата за проектиране.

Осигуряването на постъпленията за общинската хазна е работа на изпълнителния орган на местното самоуправление и в това отношение той има нашето доверие.

 

-За първи път съветниците гласуваха за два заема през настоящата година от по 10 милиона лева. Единият очевидно ще бъде компенсиран по оперативните програми на Европейския съюз, но другият – за ценни общински книжа, обезпечаващ  капиталовата програма на общината и съфинансирането на проекти по Оперативните програми /ОП/ на Европейския съюз /ЕС/, няма ли да се превърне в тежко финансово бреме?

-При сегашната ситуация от особена важност е да се осигурят необходимите средства за съфинансиране при спечелени проекти по ОП на ЕС. А общината ще продължи да кандидатства по всички допустими мерки, произтичащи от ОП. В това отношение от особена важност е необходимите средства не само да се получат навреме, но и да инвестират стратегически. Тази възможност дава кандидатстването по ОП на ЕС. И аз лично смятам,че тук не става въпрос за финансово бреме, а за пресметнат разумен риск.

Заемът ни е необходим за обезпечаване и на капиталовата програма, в която има преходни обекти за завършване, по-крупните от които са: изграждането на улици в жк “Черно море” за 4 564 7007 лв, реконструкция на битовата и дъждовна канализация и водопровод в Обзор – за 1 334 000, реконструкция на съществуващата дъждовна канализация в Равда-за 620 688, като общата стойност на всички преходни обекти н съставните селища на общината е 7 652 705 лв.

При планирането на новите обекти в строителната програма се отдава приоритетно значение на град Несебър като общински център и на балансирано отношение към обектите в останалите селища, като се отчитат и предложенията на техните жители.

 

-Нека в края на разговора ни отново припомним какви са възможностите за  участие на жителите на община Несебър като форма на достъп в работата на местния орган за самоуправление?

 

-Възможностите са регламентирани в чл.74 от Правилника за работа на общинския съвет. След приключване на дадено заседание в продължение на един час всеки един жител на общината може да отправи питания и предложения от компетентността на Общинския съвет, кмета на Общината и кметовете на кметства, представляващи обществен интерес. Питанията трябва да са конкретно формулирани и да не съдържат становища и коментари по същество на поставения въпрос, както и обвинения и лични нападки към адресата и трети лица.

Задаването на въпроса става по съответен ред, като този, който желае да отправи питане, трябва да е депозирал предварително в офиса на Общинския съвет текста на питането в два екземпляра в срок до 10 дни преди датата на насрочената сесия.

Депозираните питания се предават незабавно на лицата, към които са отправени, за съответния отговор.

Иначе моето приемно време, в което също могат да се правят «питания», формално е регламентирано от 14 до 16 ч. всяка сряда,но на практика «приемната» ми е отворена за всеки,всеки ден.

 Интервю на Максим МОМЧИЛОВ

 

 

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване